У Вінниці спортсменів у масках залучили до мітингу «проти корупції». Нардеп Пашковський пояснив, що запрошував усіх

Новини Вінниці / У Вінниці спортсменів у масках залучили до мітингу «проти корупції». Нардеп Пашковський пояснив, що запрошував усіх

У Вінниці можна вважати відкритим «політичний сезон». Перед міськрадою вранці 13 лютого близько сотні молодиків спортивної статури та кілька людей поважного віку влаштували пікет з перфомансами під гаслами боротьби з корупцією. Формально мітингарі «збиралися» встати на захист ошуканих вкладників «Європейського кварталу». І саме цей «захист» обурив реальних вкладників, які хочуть якнайшвидше отримати своє житло і проти «переводу» проблеми у політичне русло. Хто зібрав пікетувальників і чому, журналістам дізнатися було не складно.

У Вінниці можна вважати відкритим «політичний сезон». Перед міськрадою вранці 13 лютого близько сотні молодиків спортивної статури та кілька людей поважного віку влаштували пікет з перфомансами під гаслами боротьби з корупцією. Формально мітингарі збиралися стати на захист ошуканих вкладників «Європейського кварталу». І саме цей «захист» обурив реальних вкладників, які хочуть якнайшвидше отримати своє житло і проти «переведення» проблеми у політичне русло. Хто зібрав пікетувальників і чому, журналістам дізнатися було не складно.

Під мерію з файєрами, транспарантами та прапорами прийшли переважно молоді люди у спортивному одязі. Більшість з них закривала обличчя масками. Боялися грипу чи не хотіли «світити» зовнішність?.. Хлопці не були балакучими. Вони лише скандували «Геть корупцію», «Ганьба», підпалили файєр та демонстративно розклали шини. Їх теж хотіли підпалити, але гума виявилася напрочуд стійкою до вогнику із запальнички…

Пікет «дивним чином» співпав із візитом депутата Максима Пашковського до міськради. Ще у неділю, 9 лютого, парламентарій на зустрічі з вкладниками ЖК «Європейський квартал» заявив, що хоче з приводу проблеми із забудовою зустрітися з мером С. Моргуновим і запросив ошуканих вінничан.

Близько двох десятків «європейців» - представників ініціативних груп вкладників трьох проблемних секцій – були ображені тим, що незнайомі молодики з кількома пенсіонерами влаштували пікет саме в цей день і намагаються використати ситуацію для провокацій. Саме вкладники вийшли до молодиків-пікетувальників, аби з’ясувати, чого вони «прийшли мітингувати»?

«У нас житла немає, а ви прийшли заробити по 200 гривень. Майте хоча б якусь совість… Коли я купляв квартиру у мене була дружина вагітна. А зараз — у мене двоє дітей і два роки змушений знімати помешкання. А ви прийшли за гроші плакати потримати, маски повдягали, плакати тримаєте! Ми - реальні люди, не можемо заселитися, усі гроші вклали. Хто з вас з 11, 10 ,9 секції? Хтось з вас має квартиру в «кварталі»? Щось скажіть», — емоційно звернувся один із ошуканих вкладників «Європейського» до хлопців-«спортсменів».

Після нетривалого діалогу «спортсмени» прибрали деякі плакати – ті, що стосувалися «Європейського кварталу». Залишилися тільки абстрактні… Фактично молодики почали протестувати винятково проти абстрактної корупції.

На запитання журналістів хлопці у масках не відповідали, деякі віджартовувалися, що проходили поруч. Пенсіонери відверталися зі словами: «без коментарів».

Саме у той час в фойє міськради перебував нардеп Максим Пашковський. Він не став заперечувати, що має відношення до «антикорупційного» мітингу.

«Ми запросили всіх! Зі всіх житлових кварталів, які є… «Рів’єра», «Резиденція», «Клубний дім»… Люди прийшли. Ми не контролюємо всіх, хто прийшов», – пояснив журналістам народний депутат присутність «спортсменів» у масках.

На зустрічі з Сергієм Моргуновим Максим Пашковський заявив, що переймається питанням енергопостачання до різних житлових об’єктів. «Європейці» одразу перехопили ініціативу, запевнивши, що у кожного ЖК свої проблеми, а з енергетиками та газовиками все вдається вирішити, проблема лише з добудовою, і правоохоронці у рамках кримінального провадження з’ясовують, де і хто привласнив кошти.

«Ви обіцяли, що не буде популізму, а чим займаєтесь – хочете перекласти відповідальність на іншого?», - емоційно заявив чоловік з групи вкладників парламентарію, натякаючи на пікетувальників.

Нардеп звернувся до мера з пропозицією стати арбітром у ситуації з «Європейським кварталом», взяти «ситуацію під свій контроль». Міський голова виступив із зустрічною пропозицією.

«Міськрада зобов’язана забезпечити соціальну інфраструктуру. Згідно з інвестугодою, не добудованим залишається дитячий садок. Фактично міськрада є потерпілою стороною. У серпні 2019-го ми подали позов до господарського суду. Зважаючи на це, пропоную саме Вам, як нейтральній особі, стати арбітром», - сказав Сергій Моргунов.

Після нетривалої дискусії на цю тему М. Пашковський підкреслив: «Я Вас почув». Також мер Вінниці запропонував нардепу ініціювати розробку законопроекту, який би унеможливив у майбутньому такі ситуації, коли вкладники, віддавши гроші забудовнику, залишаються без житла через те, що забудовник зникає. Депутат запевнив, що з колегами працює над цим. 

Оскільки поліція наглядала за порядком біля міськради, то і в неї виявилася своя думка щодо пікету.     

«Кримінальне провадження відкрито за статтями «шахрайство» та «розтрата та привласнення майна». Уже є близько 150 заяв від вкладників. Розпочався процес допиту. Тиждень тому у Могилеві-Подільському нами було задокументовано факт спроби за підробленими документами оформити на себе 24 квартири. Особа була затримана. Ця справа розслідується окремо. Відразу після цього біля головного управління розпочалися мітинги зі звинуваченнями на нашу адресу. Наша ціль захистити закон, потерпілих та власника.

На пікетах (як і перед мерією) були присутні представники одного зі спортивних клубів. Тому ми вважаємо, що на слідчі органи здійснюється тиск», - заявив заступник начальника слідчого управління обласного главку Руслан Литвинюк.