У Вінниці створять історико-туристичний комплекс-парк «Замкова гора»

Новини Вінниці / У Вінниці створять історико-туристичний комплекс-парк «Замкова гора»

Вчора, 13 січня, на виконкомі ухвалили проєкт рішення Вінницької міськради «Про найменування урочища та проведення організаційно-правових заходів щодо впорядкування та збереження території пам’ятки археології в м. Вінниці». Мова про Замкову гору. У минулому році там встановили флагшток, а тепер планується подальший благоустрій з побудовою оглядового майданчику.

У проєкті рішення йдеться про створення історико-туристичного комплексу-парку «Замкова гора» на земельній ділянці орієнтовною площею 1,5864 га. Вона обмежена перехрестям вулиць Гліба Успенського, Маяковського, вулицею Замковою та Люблінським провулком. А саму історичну місцевість офіційно хочуть назвати «урочище Замкова гора».

Археологічні дослідження на території Замкової гори, які відбувалися у 2021 році, міська рада хоче продовжити і цьогоріч. Відповідно, на ці роботи виділять кошти.

За чий рахунок увесь «бенкет»? у проєкті вказується, що «фінансування заходів, передбачених даним рішенням, здійснюється за рахунок добровільних внесків юридичних осіб та громадян, інших джерел, не заборонених чинним законодавством, а також коштів бюджету ВМТГ». Тобто кошти на другу чергу благоустрою та дослідження виділятимуть, як з міського бюджету, так і від приватних осіб чи фірм.

Зазначимо, що NaПарижі кілька років ретельно слідкує за ситуацією на Замковій горі та навколо неї. Поступово вимальовується загальна картина. Тобто, приватний бізнес, громадськість та влада відшукали спільний знаменник та рухаються у напрямку розвитку цієї місцини, як знакової, перш за все, для вінничан. Це означає, що на Замковій горі не лише встановлять додаткові лавки чи висадять кілька дерев…

«Там з’являться інформаційні стенди, які розкажуть про історію Замкової гори у розрізі міста. До речі, саму локацію ми з 2019 року включили у навігацію та мапу туристичних маршрутів. Замкова гора гармонійно вписується у маршрути, адже поруч старовинна Свято-Миколаївська церква – приклад козацького бароко», - пояснив NaПарижі директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міськради Олександр Вешелені.

За його словами, в планах є встановлення на майданчику панорамно-оглядового біноклю.

«Вінничани та гості міста змогли б в деталях роздивитися архітектурні «перлини» правого берегу Вінниці. Досвід Києва та Львова, де такі біноклі використовують, підказує, що це цікаво», - додає посадовець.

За існуючою у редакції інформацією, також передбачається укріплення певних елементів урочища та створення простору, цікавого не тільки містянам. Чи побудують так колись макет замку? Наразі ніхто не готовий викласти потрібну суму. Тому всі сторони вирішили рухатися покроково.

Олег Верлан

14 січня, 2022