У Вінниці суд закрив ініційовану митниками справу. Адвокат довів, що порушення сталось через «крайню необхідність»

Новини Вінниці / У Вінниці суд закрив ініційовану митниками справу. Адвокат довів, що порушення сталось через «крайню необхідність»

У Вінницькому міському суді закрили справу про порушення митних правил, а саме перебування на території України причепу до автомобіля громадянина Німеччини більше року. Під час судового засідання адвокат іноземця довів, що підзахисний тікав з окупованого Ірпеня через «крайню необхідність», потім тривалий час лікувався, тому і не зміг вчасно вивезти майно за терени країни.

У суді розглядалась справа про порушення митних правил, передбачених ч. 6 ст. 481 МК України іноземцем, який з родиною проживає у м.Ірпінь на Київщині.

Головним держінспектором відділу митного оформлення «Автомобільний» митного поста «Дністер» Вінницької митниці було складено протокол про порушення митних правил. Громадянин Німеччини у червні 2021 року ввіз причеп терміном до року. А вивозив його вже 1 жовтня 2022-го. Митники вбачають у цьому порушення МК, тому склали відповідний протокол.

«На судовому засіданні я довів відсутність у діях підзахисного складу адміністративного правопорушення, посилаючись на перебування останнього в стані крайньої необхідності. У зв’язку із чим просив закрити провадження у справі», - пояснює адвокат Олександр Малик. 

З’ясувалось, що з перших днів війни іноземець разом з родиною переховувався у підвалі сусідів, адже Ірпінь одразу став «гарячою точкою», а 5 березня з близькими він зміг поспіхом залишити місто.

Чоловік 12 квітня виїхав до Німеччини, де тривалий час лікувався, переніс дві операції. Повернувся до України він лише після одужання.

«Дослідивши всі факти та, зважаючи обставини, які змусили підзахисного терміново залишити домівку та майно, суд вказав на те, що хоча дійсно є порушення митних правил, але людині загрожувала небезпека, зокрема його правам і свободам, власності, життю та здоров’ю, і ця небезпека не могла бути усунута. Тому вчинені ним дії, а саме несвоєчасне вивезення причепу, відбувались в стані крайньої необхідності», - зауважує О.Малик.

Зважаючи на аргументи сторін та війну, яка вирує в Україні, суд вирішив провадження у справі про правопорушення митних правил відносно іноземця за ч. 6 ст. 481 МК України закрити у зв’язку із вчиненням дій особою у стані крайньої необхідності.

«Рішення суду першої інстанції, звісно, може бути оскаржене. Аля, я упевнений, що у такому разі доведемо і апеляційній інстанції, що коли на чашах терезів є життя та здоров’я, то для людини є другорядним те, щоб вивезти з окупованої території причеп. І це вірно», - підкреслює захисник.