У Вінниці відкрили виставку «Слідами уличів через 1000 років» про тайни схилів біля Південного Бугу

Новини Вінниці / У Вінниці відкрили виставку «Слідами уличів через 1000 років» про тайни схилів біля Південного Бугу

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 22 грудня відкрили виставку «Слідами уличів через 1000 років», яка розповідає про середньовічне слов’янське населення сучасного Східного Поділля. Ініціаторами заходу є Інститут археології НАН України спільно з музеєм.

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 22 грудня відкрили виставку «Слідами уличів через 1000 років», яка розповідає про середньовічне слов’янське населення сучасного Східного Поділля. Ініціаторами заходу є Інститут археології НАН України спільно з музеєм.

Як зазначають на сайті інституту, виставка присвячена загадковому племені «уличі», яке прийшло у Побужжя у кінці 10 ст. н.е. і залишило тут близько 50-ти решток фортець. Про час їхньої появи ми знаємо з літопису, де стверджено, що внаслідок військових конфліктів з київськими князями Олегом та Ігорем уличі втратили свою столицю – «Пересечен» на Дніпрі, тому рушили на захід та оселилися «по Богу» (сьогодні – р. Південний Буг).

Метою виставки є познайомити з окремими деталями етапу життя уличів у Побужжі (кінець 10 – 11 ст.). Для цього використані матеріали масштабних археологічних досліджень 1970– 80-х, які висвітлюють середньовічний побут мешканців регіону. Також представлені результати сучасних розвідувальних робіт з пошуку, локалізації та вивчення укріплень уличів 10-11 ст.

Хронологічно виставка охоплює період близько 100-150 років – від появи уличів у Побужжі (кінець 10 ст.) до часу запустіння улицьких фортець у 12 (?) ст., що пов’язують з приходом до лісостепу кочовників-тюрків.

Про ранній період історії уличів, у час, коли складалися племінні спільноти, вчені мають дуже уривчасті відомості, а радше здогадки про те, що у 7-8 ст. це були балто-слов’янські племена, які з часом розділилися і різні спільноти уличів оселилися на Нижньому Дніпрі, на Дністрі та Дунаї, а також на узбережжі Балтики.

Матеріальні свідчення про життя уличів дослідники мають лише з 10-11 ст. Серед таких свідчень – рештки фортець, збудовані на схилах мисів та на підвищених терасах басейну Південного Бугу. Сьогодні від цих фортець нам лишилися масивні укріплення, що сягають більше 5 м у висоту, особливості побудови валів з кам’яною обкладкою, розміщення колодязів всередині укріплень, захист джерел води додатковими валами. Серед особливостей саме улицьких фортець – парні городища, розташовані через яр або на сусідніх мисах до 1 км одне від одного (як, наприклад городища поблизу сіл Тарасівка або Сосни).

У 1970-х та 1980-х роках на двох городищах уличів – Сажках та Червоному –широкомасштабні археологічні дослідження проводив Павло Хавлюк. Дослідження показали багатогранне життя середньовічних жителів та особливості їхнього побуту та ремесел.

Серед унікальних експонатів виставки особисті речі Павла Івановича, широко представлені типові предмети побуту та елементи озброєння уличів, а також матеріали, виявлені в ході археологічних розвідок улицьких фортець у 2018-2020 роках.

Сьогодні старожитності уличів вивчає Археологічна експедиція «Уличі», створена у грудні 2018 року спільно Інститутом археології НАН України (м. Київ) та Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм. Експедиція проводить розвідки у пошуках фортець та поселень уличів, проводить топографічні обміри, археологічні дослідження з метою уточнити датування укріплень, а також здійснює постійний моніторинг і аерофотозйомку, щоб встановити сучасний стан пам’яток археології.

Очолює експедицію Ольга Манігда, науковий співробітник Інституту археології; й Ольга Грабовська, завідувач сектору археології Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Сліди свого життя, які залишили нам уличі, археологи розшукують і сьогодні, намагаючись доповнити давні дослідження і дізнатися більше про те, як уличі будували свої фортеці, які місця вважали найкращими. Кінцевою метою є пошук та дослідження усіх невідомих улицьких фортець.

Особливістю виставки є демонстрація аерофотозйомки та 3D моделей обстежених укріплень уличів з використанням QR кодів для пам'яток.

Виставка діятиме до 28 лютого 2021 року.