У Вінниці відкрито археологічний музей. Одному з найцікавіших експонатів понад 6 тисяч років

Новини Вінниці / У Вінниці відкрито археологічний музей. Одному з найцікавіших експонатів понад 6 тисяч років

У Вінницькому педуніверситеті презентували експозицію власного археологічного музею. Її склали близько півсотні раритетів від доби неоліту до пізнього середньовіччя.

Нагадаємо, рік тому NaПарижі писав, що у Вінницькому педуніверситеті створюють музей археології. Від початку його називали унікальним не тільки для Вінниччини. Адже експонати музею зібрані викладачами та студентами закладу під час археологічних досліджень протягом останніх 50–60 років.

Серед археологів існує думка, що більше частина території Вінниччини є «білою плямою», адже регіон має багату історію з трипільських часів, але недостатньо вивчений у порівняні з Кримом, Одещиною та Наддніпрянщиною. Проте чимало цікавих знахідок з Вінниччини стали надбанням світового рівня. Зокрема колекція сарматських золотих прикрас. Місцеві археологи працювали над вивченням краю з 1960-их та мають справжній скарб… 

В експозиції представлений матеріальний комплекс із таких давніх поселень, як Уланівка та Борисівка. Розкопки там проводилися у 1972–73 роках. Представлені артефакти з трипільського поселення зі збереженим житлом поблизу села Ворошилівка.

«Усі студенти нашого факультету проходять археологічну практику, а також можуть бути задіяні в експедиціях. Щороку вони поповнюють колекцію лабораторії, привозять нові артефакти, які потім ми намагаємося відновити і хоча б частково відреставрувати, – пояснив декан факультету історії, права і публічного управління, професор Юрій Зінько. – Окрасою експозиції є унікальна посудина для зберігання збіжжя, знайдена на Іллінеччині. Її висота 80 сантиметрів. Цьому артефакту 6–6,5 тисяч років. Є також багато матеріалів слов’янської доби, черняхівської, трипільської культури. Також представлені знаряддя праці, зброя, кам’яні сокири – різні артефакти, які ми знайшли на території області. Наразі подібного музею немає в жодному університеті України».

Олеся Рудницька

15 грудня, 2021