У Вінниці відновили археологічні розкопки, але без київських фахівців

Новини Вінниці / У Вінниці відновили археологічні розкопки, але без київських фахівців

У Вінниці вирішили відновити розкопки на території Спасо-Преображенського собору. Місцеві науковці зі студентами двох університетів вивчають фундамент, який свого часу виявили дослідники з Національної академії наук України. Роботи стартували в другій половині червня, а триватимуть до кінця липня.

Про це повідомляє Музей Вінниці.

Зазначимо, археологічні дослідження тривають на території комплексу Домініканського монастиря (нині Спасо-Преображенський кафедральний собор ПЦУ). Роботи проводить Археологічна експедиція Вінницького обласного краєзнавчого музею під керівництвом кандидатки історичних наук Ольги Манігди.

За словами пані Ольги, основним завданням досліджень цього року є розкриття і розчистка розкопу, який був досліджений у 2013-2017 роках. Тоді було виявлено різночасові споруди та об'єкти від початку XVI до XIX століття. Фахівці провели ґрунтовні дослідження, які дали змогу виявити на місці комплексу Домініканського монастиря потужні фундаменти, детальне призначення та датування яких ще належить встановити.

«У 2018 році об’єкт досліджень було законсервовано, з можливістю подальшої музеєфікації. Цьогоріч міська влада ухвалила рішення відновити роботи. Фахівці мають дослідити територію і надати свої висновки з приводу її подальшого майбутнього», - йдеться у повідомленні.

«Ми знаємо, що домініканці описували своє життя у Вінниці з моменту започаткування монастиря у першій половині XVII століття. Також завдяки документам відомо, де саме було засновано перший монастир і що він був дерев’яним, але у нас немає його детального опису. Ми не знаємо, чи він був повністю дерев’яним чи мав кам’яний фундамент. Але про життя самих домініканців, з їхніх документів, відомо більше. Так, наприклад, в найкращі часи на території монастиря мешкало до десяти осіб. Тому перший їхній комплекс не був дуже великим. З того, яким ми зараз бачимо виявлений у розкопі фундамент будівлі, можна зробити висновок, що він був розібраний на більш пізні споруди, тому що збереглася лише його невелика частинка (перехрестя фундаменту). Можливо тоді над ним розташовувалась якась споруда, яка і зберегла рештки фундаменту», – розповідає Ольга Манігда.

Цьогоріч археологам вдалося знайти дві козацькі люльки з білої глини, які датують XVII століттям, кілька монет часів Російської імперії, два набори кахель XVIII століття, фрагменти кераміки XVII-XIX століття тощо.

Розкопки на об’єкті «Домініканський монастир» розпочалися в другій половині червня й триватимуть орієнтовно до кінця липня.

Новини Вінниці / У Вінниці відновили археологічні розкопки, але без київських фахівцівНовини Вінниці / У Вінниці відновили археологічні розкопки, але без київських фахівцівНовини Вінниці / У Вінниці відновили археологічні розкопки, але без київських фахівцівНовини Вінниці / У Вінниці відновили археологічні розкопки, але без київських фахівцівНовини Вінниці / У Вінниці відновили археологічні розкопки, але без київських фахівцівНовини Вінниці / У Вінниці відновили археологічні розкопки, але без київських фахівців