У Вінниці військові заперечують, що віддали під забудову сторічні поховання (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Вінниці / У Вінниці військові заперечують, що віддали під забудову сторічні поховання (ФОТО, ВІДЕО)

У Вінниці 19 травня відбулась зустріч у форматі круглого столу між представниками Повітряних Сил, Міністерства оборони, фірми-забудовника та громадських організацій, де йшлося про резонансне питання «будівництва на кістках». Позицію військових у цьому питанні в мережі виклала Служба зв’язків з громадськістю Повітряних Сил ЗСУ.

У Вінниці 19 травня відбулась зустріч у форматі круглого столу між представниками Повітряних Сил, Міністерства оборони, фірми-забудовника та громадських організацій, де йшлося про резонансне питання «будівництва на кістках». Позицію військових у цьому питанні в мережі виклала Служба зв’язків з громадськістю Повітряних Сил ЗСУ.

Нагадаємо, вінницькі громадські активісти нещодавно заявили, що у місті забудовують кладовище, на якому в період епідемії тифу поховали кілька тисяч вояків УГА та УНР. Будівництво веде приватна компанія "Особняк центр", що викупила територію площею 7,14 га у Міністерства оборони й будує там багатоповерхівки.

Найгостріше питання - ймовірність знаходження на окремій ділянці території, де в перспективі заплановано роботи з проведення комунікацій, військового кладовища вояків Української Галицької армії у 1920-му році.

«Минулого тижня, активісти Вінниччини опублікували резонансний матеріал з використанням фото та відео- матеріалів, після перегляду якого складається враження, що будівництво трьох будинків ПП «Особняк Центр» в буквальному сенсі відбувається на кістках вояків УГА. Це не так, - зазначають у Командуванні Повітряних Силах. - Ділянка, де ймовірно було масове захоронення знаходиться щонайменше за 150 метрів від діючого будівництва, яке, до речі, ведеться на руїнах столітніх будівель».

Тим не менш, ймовірність існування кладовища на місці забудови вирішили ретельно перевірити. Домовлено про необхідність проведення шурфування (обстеження) ґрунту.

«Ця процедура дасть змогу підтвердити або спростувати факт наявності на цій території кісткового матеріалу і вже за результатами цієї експертизи рухатись далі», - зазначають у Командуванні Повітряних Сил ЗСУ.

Там також розповіли про користь для військових від будівництва, під яке віддали землі міноборони.

«Цивільний забудовник розрахується із нами 10% квадратних метрів. Він має зобов’язання підвести необхідні комунікації: воду, каналізацію, газ, електроенергію, спорудити підстанції, а також дороги, газони та ін. А це – доволі великі кошти. Адже у майбутньому на ділянці, вже за кошти Міноборони, планується звести ще чотири багатоквартирні будинки для сотень сімей військовослужбовців», - розповів начальник управління капітального будівництва Повітряних Сил полковник Вадим Кучмай.

 

Новини Вінниці / У Вінниці військові заперечують, що віддали під забудову сторічні поховання (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці військові заперечують, що віддали під забудову сторічні поховання (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці військові заперечують, що віддали під забудову сторічні поховання (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці військові заперечують, що віддали під забудову сторічні поховання (ФОТО, ВІДЕО)Новини Вінниці / У Вінниці військові заперечують, що віддали під забудову сторічні поховання (ФОТО, ВІДЕО)