У Вінниці вперше лікарі провели операцію на відкритому серці однорічній дитині

Новини Вінниці / У Вінниці вперше лікарі провели операцію на відкритому серці однорічній дитині

Сьогодні, 6 квітня, у Вінницькій обласній дитячій лікарні вперше провели операцію на відкритому серці. Однорічного хлопчика з Миколаєва оперували фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова.

За словами директора столичного інституту Василя Лазоришинця, оперативне втручання проводилось із повною зупинкою серця.

«Сьогодні надзвичайна подія відбулася у місті Вінниця. Дійсно була виконана перша операція на відкритому серці. Із зупинкою серця, при вроджених вадах серця. Тобто, у дитини це одна операція, і друга операція йде ендоваскулярна, тобто без розрізів зовсім. Операція виконується фахівцями національного інституту серцево-судинної хірургії академії медичних наук України. Дійсно зараз військовий стан і є проблеми в Києві, але разом з тим ми маємо потужний кадровий потенціал, ми маємо обладнання, яке повинно зараз працювати, не дивлячись на те, що в країні йде війна, і надавати медичну допомогу і маленьким діткам, і дорослим людям», - повідомив Василь Лазоришинець.

За словами фахівця, інститут співпрацює з трьома центрами у Вінниці. Два з них – «дорослі», один – дитячий.

«Оперували за допомоги місцевих фахівців, які задіяні також і приймають участь в цих операціях», - додав директор інституту.

Операція тривала близько 4-годин. Серце зупинили на 16 хвилин. За нього «працював» апарат штучного кровообігу

Василь Лазоришинець зазначив, що в Україні було всього 8 центрів, де робили подібні операції дітям, тепер у Вінниці - дев’ятий.

«Я думаю що це велика сенсація. Якщо десь 4 роки назад ми провели першу операцію у Вінниці у дорослого, потім в другому центрі через рік провели. Зараз дитяча кардіохірургія є одною з найскладніших», - говорить він.

Новини Вінниці / У Вінниці вперше лікарі провели операцію на відкритому серці однорічній дитині