У Вінниці випустили марку, присвячену литовському місту-побратиму Паневежис

Новини Вінниці / У Вінниці випустили марку, присвячену литовському місту-побратиму Паневежис

Сьогодні, 16 лютого, у Вінниці відбулася урочиста церемонія спецпогашення марки «За вашу і нашу свободу!» (із серії «Побратими»), присвяченої литовському місту Паневежис. Подію приурочили до національного свята Литви та 8-ї річниці підписання угоди про партнерство між двома містами.

Це уже друга марка із циклу «Побратими», започаткованого у листопаді 2022 року і присвяченого містам-побратимам Вінниці, які з перших днів російсько-української війни об’єдналися в протистоянні спільному ворогові. Зокрема, від Паневежиса на самому початку повномасштабного вторгнення РФ Вінниця отримала 50 тисяч євро фінансової допомоги. Ще важливішим став символічний жест – місто припинило партнерські зв’язки з російськими Митіщами і Калінінградом та білоруським Вітебськом. А згодом надійшло понад 30 тонн гуманітарної допомоги від литовських партнерів – продукти харчування, засоби гігієни, медичні витратні матеріали і термоодяг.

Тож на знак шани та вдячності за плідну співпрацю Вінницька міська рада, Вінницька дирекція Акціонерного товариства «Укрпошта», Офіс туризму Вінниці та Інститут розвитку міст презентували поштову марку «За нашу і вашу свободу!». На ній зображено голуба миру, якого бережливо тримають руки, забарвлені в кольори державних стягів України та Литви. Церемонія спецпогашення відбулася у Музеї української марки імені Я. Балабана.

«В перший же день війни, 24 лютого минулого року, мені подзвонили мер Кельце Богдан Вента та міський голова Паневежиса Ритіс Рачкаускас і спитали, чим нам допомогти. Ми сформували наш запит, відправили, і, наприклад, від Паневежиса буквально через тиждень вже надійшла перша допомога. А потім ще і ще, і від Литви в цілому також, від інших громад», – розповів Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Україна і Литва мають давню спільну історію ще з XIV століття, відколи на європейському континенті було створено Велике князівство Литовське і Руське, яке грало дуже помітну роль у тогочасному світі. І знову ж таки у нас і тоді були спільні вороги, в тому числі із півдня і сходу.

«Ми пам’ятаємо цю історію і тепер разом з усім демократичним світом працюємо над тим, щоб Україна здобула перемогу!», - підкреслив очільник громади.

Директор Вінницької дирекції АТ «Укрпошта» Володимир Шаловінський зауважив, що дуже важливо підкреслювати, хто нас підтримує.

«Бо нам дійсно дуже допомагають з перших днів війни. Я це відчув особисто, коли друзі з Литви запропонували забрати до себе мою сім’ю. Таке не забувається, – зазначив. – Тому дякую Литві. Дякую за підтримку. І впевнений, що з їхньою допомогою, з допомогою всього світу, наша держава переможе російських окупантів. І коли закінчиться війна, напевно, це буде перша країна, в яку б я з’їздив знову. Бо там дуже цікаво, там дуже гарна природа, є багато місць, які вражають і які варто відвідати», - сказав він.

Після церемонії спецпогашення примірник маркованого конверта відправили у муніципалітет міста Паневежис разом з листівкою, на якій відтворено малюнок 9-річного Дмитра Федорчука, переселенця з Лисичанська. На ньому хлопчик зобразив голуба миру, який несе у дзьобі оливкову гілочку як символ свободи й відновлення миру в Україні. Ця робота зберігається у Музеї Вінниці разом з іншими малюнками патріотичного альбому, створеного дітьми з Паневежиса та Вінниці у квітні 2022 року.

Презентаційний марочний блок «За нашу і вашу свободу!» поповнив експозицію Музею української марки ім. Якова Балабана, тож марки можна буде побачити під час відвідування музею. А колекціонери можуть замовити їх на платформі ексклюзивних вінницьких подарунків «BYVI» у Facebook та Instagram. Загальний наклад складає 50 поштових блоків та 300 марок, також випущені конверти та тематичні листівки.

Олеся Рудницька

16 лютого, 2023