У Вінниці визначились з місцями розташування «вуличних» дефібриляторів

Новини Вінниці / У Вінниці визначились з місцями розташування «вуличних» дефібриляторів

Найближчим часом у громадських місцях Вінниці встановлять 6 автоматичних зовнішніх дефібриляторів (АЗД). Пристрої розмістять на залізничному вокзалі, двох автовокзалах – Центральному і Західному, а також у трьох «Прозорих офісах» міста (на вул. Соборній, пр-ті Космонавтів та вул. Брацлавській).

Найближчим часом у громадських місцях Вінниці встановлять 6 автоматичних зовнішніх дефібриляторів (АЗД). Пристрої розмістять на залізничному вокзалі, двох автовокзалах – Центральному і Західному, а також у трьох «Прозорих офісах» міста (на вул. Соборній, пр-ті Космонавтів та вул. Брацлавській).

Як зазначають у міськраді, АЗД використовуватимуть для надання допомоги людині, в якої зупинилося серце. Аби навчити персонал закладів і всіх охочих користуванню, проведуть 12 тренінгових навчань для майже 200 людей. Ідея у тому, щоб ці люди за потреби могли врятувати життя до прибуття швидкої допомоги.

Вказується, що закупівля і встановлення АЗД, навчання цільових груп, а також інформаційна кампанія для жителів Вінницької міської територіальної громади – це три «кити» масштабного проєкту «АЗД рятує життя»/«AED save lives». Його реалізують Фонд громади «Подільська громада» спільно з ГО «Агенція екстреної медичної допомоги» у партнерстві з Вінницькою міськрадою і Вінницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Проєкт фінансується Фондом Ч.С. Мотта в рамках Програми Місцевих рішень глобальних викликів, яку проводить Академія розвитку філантропії в Польщі.

Актуальність проєкту, як сказала на брифінгу голова правління Фонду громади Олена Данілова, зумовлена однією з найпоширеніших причин передчасної смерті – смертність від неінфекційних причин (серцево-судинні захворювання, смерть від нещасних випадків).

Згідно зі статистикою, яку наводить Олена Данілова, 70% смертей щороку стається в Україні через серцеві захворювання. У разі зупинки серця реальну можливість вижити отримує людина, допомогу якій надано в перші 10 хвилин. Незамінним помічником у цьому випадку стає саме автоматичний зовнішній дефібрилятор, яким можуть користуватися люди і без медичної освіти. Адже дефібрилятор має звукові підказки, а також режим для проведення серцево-легеневої реанімації для дорослих і дітей.

Також, як додала координаторка проєкту, голова ГО «Агенція екстреної медичної допомоги» Аліса Чорнокнижна, навчання зможуть відвідати всі охочі вінничани. Для цього невдовзі на сторінці Фонду «Подільська громада» з'явиться реєстраційна форма, заповнивши яку, можна буде подати заявку на участь у навчальній програмі.

Крім того, для містян проводитимуть публічні майстер-класи. Перший відбудеться на День міста Вінниці. Майстер-клас проводитимуть інструктори «Агенції екстреної медичної допомоги» як на дорослих, так і дитячих манекенах. Локація – навпроти фонтану «Мушля».

Координаторка проєкту переконує, що дефібрилятор спроєктований так, що не може нашкодити, іншими словами, він не спрацює, якщо людині не потрібно провести розряд. Він обладнаний штучним інтелектом, який має функцію самоконтролю і створений спеціально для людей без медичної освіти. Тому увімкнувши прилад, рятівнику достатньо просто дотримуватися його підказок і слідувати за рекомендаціями.

«Якщо серцево-легенева реанімація надана протягом перших чотирьох хвилин, то це подвоює шанси на життя пацієнта. Тому цей проєкт є дуже важливим для нашого міста», – каже Світлана Стефанкова.

Директор Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза зазначив, що надавати домедичну допомогу повинна вміти кожна людина. І додав, що ці шість дефібриляторів – це лише перший крок, бо такі пристрої мають бути доступними по всьому місту, зокрема у торгово-розважальних центрах, школах та підприємствах.

Детальніше про використання АЗД, правила базової серцево-легеневої реанімації та необхідні інструкції – за посиланням: https://aemc.org.ua/aed/

Олеся Рудницька

8 вересня, 2021