У Вінниці з 1 червня подорожчає проїзд у маршрутках

Новини Вінниці / У Вінниці з 1 червня подорожчає проїзд у маршрутках

Сьогодні виконком Вінницької міської ради ухвалив рішення, за яким із 1 червня вартість проїзду у маршрутних таксі на території громади складе 10 гривень.

Сьогодні, 29 квітня, виконком Вінницької міської ради ухвалив рішення, за яким із 1 червня вартість проїзду у маршрутних таксі на території громади складе 10 гривень.

Як повідомляють у пресслужбі міськради, підняття тарифу викликане здорожчанням усіх його складових.

Окрім того, як зазначають у мерії, через пандемію на 62,1% скоротився пасажиропотік, хоча перевізники зберігають соціальні зобов’язання та продовжують безкоштовно возити пільговиків.

У лютому перевізники подали клопотання до міськради з пропозицією підвищити вартість проїзду до 12 гривень.

«Усі ці економічні і карантинні обставини призвели до того, що ми зазнали та продовжуємо зазнавати дуже значних збитків. А це в свою чергу впливає на технічний стан транспортних засобів, несвоєчасне проведення ремонтів, відмову водіїв від перевезень. За останні роки вони масово звільнялись і їхали працювати за кордон. Дехто з перевізників вимушений був зупинити роботу і зняв свої автобуси з маршрутів. Тому якщо не змінювати тариф, ми просто не зможемо далі забезпечувати перевезення вінничан», – говорить голова Асоціації приватних перевізників міста «Маршрут» Олександр Гота.

Розрахунки перевізників вивчав департамент економіки та інвестицій міської ради. Його керівник Максим Мартьянов каже, що за два останні роки відбулось зростання цін в середньому на 22% на пально-мастильні матеріали, шини, запасні частини тощо.

«Але найбільше зросли витрати на заробітну плату. Наприклад, мінімальна зарплата в 2018 році становила 3723 грн, а в 2021 році – 6000 грн. Бачимо зростання на 60 %. Курс долара, від якого залежить ціна запчастин і паливно-мастильних матеріалів, у 2018 році – 26,47, у 2021 – 28,00 грн. Тобто є об’єктивні причини для перегляду вартості проїзду у маршрутних таксі.  Але разом з тим ми ставимо вимоги перед перевізниками забезпечити належну якість перевезень і прозорих правил на цьому ринку. Для цього ми зобов’язуємо перевізників встановити валідатори і працювати на безготівковій системі оплати проїзду. Аналогічній, яка діє в муніципальному транспорті», – каже М.Мартьянов. 

Сьогоднішнім рішенням виконкому визначено, що з 1 червня на території Вінницької міської територіальної громади тариф на проїзд в маршрутних таксі буде 10 гривень, а 12 грн коштуватиме одна поїздка на маршрутах до приєднаних до Вінниці громад (маршрути №30А та №30Б) і на нічному маршруті №25Н (перевозить пасажирів з 22:00 до 6:00).

Сергій Маламура

29 квітня, 2021