У Вінниці затримали шахрая, який через інтернет викрав понад мільйон гривень

Новини Вінниці / У Вінниці затримали шахрая, який через інтернет викрав понад мільйон гривень

З минулого року правоохоронці слідкували за 31-річним вінничанином, який, створюючи фішингові вебресурси, отримував реквізити банківських карток громадян та викрадав з їх рахунків гроші. Затримала афериста поліція лише, коли отримала докази, що той завдяки шахрайству «накопичив» понад 1 млн гривень.

Із минулого року правоохоронці слідкували за 31-річним вінничанином, який, створюючи фішингові вебресурси, отримував реквізити банківських карток громадян та викрадав з їхніх рахунків гроші. Затримала афериста поліція лише, коли отримала докази, що той завдяки шахрайству «накопичив» понад 1 млн гривень.

Як вказують у відділі комунікації ГУНП у Вінницькій області, у гості до чоловіка слідчі-детективи обласного главку поліції спільно з  кіберполіцейськими департаменту Національної поліції завітали 9 лютого. Попри «заробітки» у житлі вінничанина вони не знайшли розкоші. Ймовірно підозрюваний хотів накопичувати кошти…  

Начальник ГУНП у Вінницькій області Іван Іщенко запевняє, що правоохоронці почали документувати злочинну діяльність жителя обласного центру ще у 2020 році. Зловмисник організував злочинну схему привласнення коштів громадян, створюючи фейкові сайти з переказу коштів. Після отримання персональних відомостей потерпілих та реквізитів їх банківських карток, він переводив гроші на свої рахунки. Щомісячний «заробіток» зловмисника становив від 50 до 70 тисяч гривень.

Під час проведення трьох обшуків слідчі вилучили sim-карти, флеш-носії, скімінгове обладнання для зчитування інформації з банківських карток, мобільні телефони, жорсткі диски, ноутбуки, комп’ютерну техніку та банківські картки.

Кількість потерпілих від злочинної діяльності зловмисника наразі встановлюється слідством. Раніше вінничанин вже мав проблеми із законом через вчинення майнових злочинів.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство), що передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Макс Мельник

10 лютого, 2021