У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили, чому і на підставі чого споживачі платять за окремі послуги

Новини Вінниці / У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили, чому і на підставі чого споживачі платять за окремі послуги

А чи не забагато вінничани платять за тепло? Заступник гендиректора комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Корчака пояснив, чому, на підставі чого та за що сплачуються споживачі кошти. І, головне, чи є привід вказувати це окремими стрічками у платіжках.

- Пане Сергію, іноді споживачам складно зрозуміти, що таке двоставковий тариф з його «умовно-змінної» та «умовно-постійної» частинами. Поясніть їх відмінність?

- Умовно-змінна частина – це вартість одиниці (1 Гкал) теплової енергії, що реалізується споживачам. Тобто витрат на її виробництво, що включають кошти на придбання палива, електричної енергії, тощо.

Умовно-постійна частина – це плата за одиницю (1 Гкал/годину) теплового навантаження, грошовий вираз ремонтних робіт всього обладнання та реконструкції мереж, придбання матеріалів, заробітної плати, податків, тобто виробничих витрат.

Двоставковий тариф передбачає нарахування плати за умовно-постійну частину протягом всього року щомісячно. Якщо б цієї щомісячної плати не було, то споживачі сплачували б ті ж самі кошти, але в опалювальний період. Фактично суму розбивають на 12 місяців.

Введенням двоставкового тарифу передбачалось, в першу чергу, знизити фінансове навантаження на абонентів в опалювальний сезон, коли і так сплачують більше.

Для споживачів «Вінницяміськтеплоенерго» такий тариф діє з 1 вересня 2009-го. Тож з травня по вересень нараховується лише «умовно-постійна» частина тарифу, з жовтня (з початку опалювального сезону) по квітень (до закінчення опалювального сезону) нараховується «умовно-постійна» частина тарифу плюс плата за фактично спожиту теплову енергію.

Таким чином, змін зазнала лише сама система нарахувань. Споживачі не сплачують більше. Двоставковий тариф дозволяє лише менше сплачувати взимку, але повертати підприємству ці кошти влітку.

- По яких послугах  запроваджено плату за абонентське обслуговування?

- За діючим Законом «Про житлово-комунальні послуги», якщо співвласники будинку не обрали модель договору (індивідуальний, колективний, договір з ОСББ як колективним споживачем), то виконавець послуги може укласти із такими співвласниками індивідуальний договір. Якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті vmte.vn.ua співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги, то індивідуальні договори приєднання вважаються укладеними з 1 листопада 2021 року.

За вказаною моделлю договірних відносин плата виконавцю комунальної послуги складатиметься:

  •  з плати за двоставковим тарифом за послугу з постачання теплової енергії;
  •  з плати за послугу з постачання гарячої води; 
  •  з плати за абонентське обслуговування, окремо по кожній послузі. 

- З чого складається плата за абонентське обслуговування?

- Відповідно до серпневої урядової постанови плата за абонентське обслуговування складається:

- з витрат, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги;

-  із здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги;

- обслуговування загальнобудинкових вузлів комерційного обліку води і теплової енергії;

- виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

- Як обраховується розмір абонентської плати?

- Абонентська плата – це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з роботою абонентського відділу, який в свою чергу, здійснює розподіл обсягу спожитих комунальних послуг між споживачами, обчислює індивідуальні рахунки абонентів (нарахування, оплата та стягнення плати за спожиті послуги), формує рахунки, проводить роботи по абонентському супроводу споживача, в тому числі і видача довідок, переоформлення особових рахунків та укладання індивідуальних договорів, приймає на абонентський облік прилади-розподілювачі абонентів.

Таку плату зобов’язаний платити кожний абонент багатоповерхівки при умові укладення індивідуального договору з постачальником послуг.

Абонплата сплачується незалежно від користування послугою. Навіть якщо абонент місяць не користувався послугами, то рахунок за неї прийде з нульовими показниками, а абонплату прийдеться сплатити, яка в платіжному документі виділяється в окрему графу.

Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців в квартирі. Залежить вона від затвердженого мінімального прожиткового мінімуму в Україні, а тому може змінюватись.

- Коли буде нараховуватись абонентська плата без заміни вузлів комерційного обліку, а коли з нею?

- Відповідно до Статті 6 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку здійснюються оператором зовнішніх інженерних мереж. Витрати оператора відшкодовуються споживачами відповідної комунальної послуги, а також власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання у такій будівлі. Тобто виконавцю сплачують за абонентське обслуговування - за умови укладення індивідуальних договорів.

Абонентська плата нараховується всім споживачам без винятку і тим, хто користується послугами теплопостачання і гарячого водопостачання, і тим хто від’єднаний від мереж.

Споживачам, будинки яких не обладнані загальнобудинковими вузлами комерційного обліку, нараховується абонплата - без витрат на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку. Будинків без обліку опалення – 3%, без обліку гарячої води – 42%.  

 Споживачам, будинки яких обладнані загальнобудинковими вузлами комерційного обліку, нараховується абонплата - з витратами на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку. Будинків, оснащених вузлами обліку опалення – 97%, оснащених вузлам обліку гарячої води – 57%.

Олег Верлан

17 грудня, 2021