У Вінницькій міськраді підтвердили, що вартість проїзду у муніципальному транспорті піднімуть до 8 гривень

Новини Вінниці / У Вінницькій міськраді підтвердили, що вартість проїзду у муніципальному транспорті піднімуть до 8 гривень

«Шокова терапія» від директора КП «Вінницька транспортна компанія» Михайла Луценка, який вчора, 2 червня, заявив, що економічно обґрунтований тариф на перевезення у міському транспорті становить 15-18 гривень, у минулому. NaПарижі намагався її «пом’якшити» інформацією з власних джерел про те, що вартість поїздки підвищать до 8 гривен. Сьогодні відомості редакції остаточно підтвердив директор департаменту Вінницької міськради Максим Мартьянов. З серпня-вересня за проїзд вінничани платитимуть 8 гривень.

«Шокова терапія» від директора КП «Вінницька транспортна компанія» Михайла Луценка, який вчора, 2 червня, заявив, що економічно обґрунтований тариф на перевезення у міському транспорті становить 15-18 гривень, у минулому. NaПарижі намагався її «пом’якшити» інформацією з власних джерел про те, що вартість поїздки підвищать до 8 гривен. Сьогодні відомості редакції остаточно підтвердив директор департаменту Вінницької міськради Максим Мартьянов. З 1 серпня за проїзд вінничани платитимуть 8 гривень.

В інтерв’ю «Місту над Бугом» посадовець зазначив, що буде єдиний тариф для електротранспорту та муніципальних автобусів. Як і писав напередодні NaПарижі. Посадовець зазначив, що новий тариф, який мають затвердити, буде заздалегідь збитковим для «Вінницької транспортної компанії», але потрібен розумний баланс між інтересами підприємства та пересічних вінничан.

«Запропонували тариф 15,19 на проїзд в електротранспорті і 18,06 в автобусах. Ми перевірили розрахунки, і можу сказати, що вони об’єктивні. Проте, з урахуванням економічної ситуації в країні, зростання цін на все і водночас  низьку платоспроможність населення, – міська влада не може допустити такого зростання ціни прозду. Адже ми повинні подбати про вінничан», – каже М.Мартьянов.

За його словами, при вартості поїзди у розмірі 8 гривень, вимушено зменшено видатки «на утримання, експлуатацію та ремонт, основного виробничого обладнання» - з нормативних майже 190 млн до «мінімальних» 60 мільйонів для 207 одиниць електротранспорту.

Оскільки тариф буде удвічі менший за економічно обґрунтований, Максим Мартьянов додав, що міський бюджет і надалі частково дотуватиме «Вінницьку транспортну компанію», щоб забезпечити послуги перевезення пасажирів.

Водночас у міськраді сподіваються, що Кабмін все ж послабить карантинні обмеження щодо кількості пасажирів у транспорті. Саме тому тариф «8 грн» передбачає збільшення пасажиропотоку у 1,5 рази в порівнянні з фактичними перевезеннями за 2020 рік (зокрема з 43,7 млн до майже 67 млн в електротранспорті).

Додамо, 4 червня оприлюднять проєкт рішення виконкому міськради з новими тарифами на проїзд у муніципальному транспорті. Протягом місяця зацікавлені сторони можуть надіслати свої пропозиції та зауваження. Після чого проєкт рішення винесуть на розгляд виконкому міськради.

Нагадаємо, нині проїзд у трамваї та тролейбусі коштує 4 гривні, в автобусі – 5.