У вінницькій поліції відкрили «справу» по нападу на синагогу п’яного чоловіка

Новини Вінниці / У вінницькій поліції відкрили «справу» по нападу на синагогу п’яного чоловіка

Ввечері 25 лютого у Вінниці в синагогу, розташовану на вул. Грушевського, 8, увірвався нетверезий чоловік, який почав лаятися, ображати присутніх, вигукувати образливі вислови щодо «спасіння Росії» та душити одного з присутніх. Лише після розголосу у соцмережі стало відомо, що в поліції відкрили кримінальне провадження за фактом хуліганських дій «візитера».

Ввечері 24 лютого у Вінниці в синагогу, розташовану на вул. Грушевського, 8, увірвався нетверезий чоловік, який почав лаятися, ображати присутніх, вигукувати образливі вислови щодо «спасіння Росії» та душити одного з присутніх. Лише після розголосу у соцмережі стало відомо, що в поліції відкрили кримінальне провадження за фактом хуліганських дій «візитера».

Про ситуацію стало відомо з допису Ігоря Бравермана, який опублікував відомий фотограф Зорій Файн. Автор зазначив, що у приміщення увірвався «українець, родом з Ямпільського району», який російською мовою почав кричати чорносотенний заклик щодо побиття жидів заради спасіння Росії.

Вінничанин наголошує на тому, що цей гість душив його та заламував руки протягом 14 хвилин, а поліція «їхала» 25 хвилин. Після приїзду правоохоронці відпустили дебошира, а І.Браверман змушений був звернутися до лікарні.

У коментарях Ігор Браверман зазначає, що не вперше стикається з агресивними діями цього нападника. За півтора року це вже четвертий чи п’ятий випадок. Також він пояснив, що від шоку ніхто з присутніх не встиг записати відео нападу на телефон.

Як пояснила NaПарижі керівниця відділу комунікацій ГУНП у Вінницькій області Анна Олійник, на лінію «102» телефонувала жінка. Перше повідомлення надійшло о 17.26, потім ще два. А в 17.42 на місце прибув екіпаж патрульних, встановлено особу нападника та опитано усіх присутніх. Матеріали патрульні передали до «міського» відділу поліції, проте саме вчора слідчо-оперативна група до синагоги не виїжджала. Вже за цими матеріалами відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.296 КК України (Хуліганство). Проводяться слідчі дії.  

Також провадження відкрито і за ч.2 ст. 161 КК (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії, поєднані з насильством, обманом чи погрозами), що предбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років. 

Олег Верлан

26 лютого, 2020