У вінницькій «Пироговці» показали найбільше укриття серед медзакладів. «Курсаль» залишать лікарні

Новини Вінниці / У вінницькій «Пироговці» показали найбільше укриття серед медзакладів. «Курсаль» залишать лікарні

У Вінницькій обласній клінічній лікарні ім. М.І. Пирогова облаштовали укриття площею понад 533 м кв. У разі необхідності приміщення може слугувати прихистком для близько 500 людей.

Для його «перевірки» 26 травня у заклад завітали очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов і голова Вінницької облради Вячеслав Соколовий.  

Тривалий час це приміщення не використовувалося і було в аварійному стані. У жовтні минулого року спеціально створена робоча група «знайшла» укриття, яке не перебувало на обліку. На ремонтні роботи було виділено 3,4 млн грн з обласного бюджету. У ході ремонту відновлено вентиляційну систему, систему електропостачання, водопостачання та водовідведення, відремонтовано покрівлю, виконано заміну та ремонт вікон, дверей, а також здійснено ремонт стін високоякісним оздобленням.

У центральному залі розміщені ліжка для пацієнтів, місця для сидіння, необхідні медичні меблі та санвузли. Для екстрених випадків обладнано малу операційну залу та перев’язувальну.

Укриття укомплектовано засобами пожежогасіння, створений необхідний запас ліків, технічної та питної води. До речі, його будували як протирадіаційне, але у 1990-і приміщення затопили. Тому і «списали» як непридатне для подальшої експлуатації.

За слова Вячеслава Соколового, попередньо як укриття для пацієнтів та лікарів обласної лікарні використовувалося інше приміщення – знане як колишній нічний клуб «Курсаль».

«Укриття продовжуватиме виконувати таку функцію, але не тільки для пацієнтів, а й для жителів навколишніх будинків. Розміщення укриття на території медичного закладу дозволяє швидко потрапити туди в разі небезпеки і відвідувачам лікарні, і медичному персоналу. Всі об`єкти укриття, які є в медичних закладах області, приведені до технічного стану, який дозволяє їх використовувати», - запевнив він.

Олеся Рудницька

27 травня, 2023