У вінницькому музеї знайшли сторічний артефакт

Новини Вінниці / У вінницькому музеї знайшли сторічний артефакт

Мер Вінниці Сергій Моргунов у Facebook написав, що у місцевому літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського знайшли «меморіальну таблицю, якій майже 100 років». Саме як і вінницькому закладу…

Мер Вінниці Сергій Моргунов у Facebook написав, що у місцевому літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського знайшли «меморіальну таблицю, якій майже 100 років». Саме стільки, як і вінницькому закладу…

За словами очільника міста, місцеві дослідники «спільно з адміністрацією музею фактично повернули місту загублений артефакт». Мер упевнений, що «вони обов’язково поділяться з громадськістю деталями».

Зазначимо, що Вінницький літературно-меморіальний музей М.М.Коцюбинського відкрито 8 листопада 1927 року в будинку, де 17 вересня 1864 року народився письменник і жив з перервами до 1897-го.

Цій події передувала велика та копітка робота. У 1920-ті лектор укрпедтехнікуму О.В. Троцюк разом зі студентами розшукав будиночок, в якому жила сім’я Коцюбинських. Взимку 1925 року молодший брат письменника – Хома Михайлович приїхав у своїх службових справах до Вінниці. Він звернувся до школи імені М.Коцюбинського, щоб привернути увагу до будиночка.

На сайті музею також вказують, що після того, як Коцюбинські продали хату і садибу у 1897 році, виїжджаючи до Чернігова, будинок мав кількох власників. Протягом багатьох років будинок не ремонтували і ліва половина його зовсім завалилася. В правій, напівзруйнованій половині й добудові мешкало три родини.

Завдяки зусиллям Хоми Михайловича Коцюбинського хату відремонтували, впорядкували садибу. Він став першим директором новоствореного музею, першим автором експозиції. У кімнаті, де народився і жив письменник, за вказівками Хоми Михайловича, відбудовано лежанку, на якій Михайло Михайлович любив відпочивати після цілоденної біганини по лекціях.

Отже, музею майте сторіччя, а таблицю знайшли зараз… То де ж її ховали?

Новини Вінниці / У вінницькому музеї знайшли сторічний артефактНовини Вінниці / У вінницькому музеї знайшли сторічний артефактНовини Вінниці / У вінницькому музеї знайшли сторічний артефакт
Макс Мельник

6 лютого, 2020