У воді Південного Бугу виявили суттєве забруднення нечистотами

Новини Вінниці / У воді Південного Бугу виявили суттєве забруднення нечистотами

Фахівці Держекоінспекції у Вінницькій області перевірили показники води у руслі Південного Бугу «перед» Хмільником. Фактично дані дають картину того, якою вода надходить від сусідів – з Хмельницької області. Виявилося, що концентрація азоту амонійного у чотири рази перевищує норму, що свідчить що суттєве забруднення річки нечистотами.

«В ході спостереження за якістю поверхневої води річки Південний Буг спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Вінницькій області 15 лютого 2022 року проводився відбір проб води з річки на межі Вінницької та Хмельницької областей за с. Березна Хмільницького району.

На місці відбору було проведено експрес-аналіз на вміст азоту амонійного, що становив 4,1 мг/дм3 (при нормативі 1,0 мг/дм3).

В лабораторних умовах проводилось детальне дослідження відібраних проб поверхневої води на вміст забруднюючих речовин.

За результатами інструментально-лабораторного контролю концентрація азоту амонійного становила 4,2 мг/дм3, інші показники забруднюючих речовин не перевищували гранично допустимого значення», - йдеться у повідомленні.

Азот амонійний є обов'язковим компонентом стічних вод та нечистот. Ці сполуки, вступаючи в реакцію з киснем, негативно впливають на металеві поверхні обладнання і побутових приладів. Вони погіршують органолептичні властивості води і свідчать про можливість бактеріального зараження середовища.

Постійне вживання води з надмірною концентрацією амонію призводить до цілого ряду захворювань:

  • серйозних порушень в репродуктивній системі;
  • порушень нервової системи;
  • хвороб печінки, нирок і легень;
  • підвищення артеріального тиску;
  • порушень кислотно-лужного балансу.