Учня, який зрізав дівчатам волосся, відправили у приймальник-розподільник

Новини Вінниці / Учня, який зрізав дівчатам волосся, відправили у приймальник-розподільник

Хлопець, який вчинив серію агресивних дій у Вінниці, буде підданий примусовим заходам виховного характеру.

Вінницький апеляційний суд залишив без змін ухвалу міського суду, який постановив задовольнити клопотання прокурора та помістити  13-річного юнака  у приймальник-розподільник для дітей у Дніпрі на місяць.

«Як установило слідство, в лютому та березні цього року семикласник однієї з вінницьких шкіл рукою закрив рота 10-літній дівчинці та ножицями обрізав їй волосся. Іншу, 9-літню, повалив на землю і теж відтяв їй пасмо. За такі хуліганські вчинки передбачено від трьох до семи років позбавлення волі, однак школяр не досяг 14 років – віку кримінальної відповідальності. Тому до нього планують застосувати примусові заходи виховного характеру», - зазначають в апеляційному суді.

«Такий захід сприятиме тому, щоб Владислав Я. не переховувався від слідства та суду і не скоював інші кримінальні правопорушення, оскільки в провадженні суду перебуває ще одна кримінальна справа щодо малолітнього. Її відкрили минулого року за вчинення суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки кримінального правопорушення – розбою стосовно дитини», – зазначено в ухвалі ВАС.

За місцем навчання і проживання підлітка характеризують негативно, а ще з восьми років він кілька разів перебував на стаціонарному лікуванні у психоневрологічній клініці. Зі слів мами хлопчика, почав поводитися агресивно, час від часу обрізати волосся дівчатам і жінкам після випадку.

«2018 року матір малолітнього Владислава Я., злісно не виконуючи свої обов’язки по догляду за сином, у ванній кімнаті прив’язала його руки мотузками, після чого хлопчика доставили до реанімаційного відділення обласної дитячої лікарні, зокрема, із множинними саднами спини, сідниць, рук і голови та з гострою респіраторною вірусною інфекцією», - описано в матеріалах кримінального провадження.

Тому окремою ухвалою Апеляційна палата постановила направити правопорушника до Львівської філії Інституту судової медицини МОЗ України та надати дозвіл на проходження комплексної судової психолого-психіатричної експертизи в умовах стаціонару.

Михайло Білик

11 квітня, 2024