Удвічі збільшили розміри заказника «Ільківський став» на Вінниччині

Новини Вінниці / Удвічі збільшили розміри заказника «Ільківський став» на Вінниччині

Для збереження цінних природних комплексів регіональної екологічної мережі та розширення мережі природно-заповідного фонду депутати Вінницької облради 29 вересня на черговій сесії підтримали рішення щодо збільшення площі гідрологічного заказника місцевого значення «Ільківський став» з 20,9 га до 49,8 га.

Зазначимо, заказник «Ільківський став» розташований у 15 км від Вінниці на території Агрономічної сільської ради Вінницького району. Його внесено до туристичної мапи Вінниччини.

Ільківський став - один із каскадних руслових ставків річки Рівець. На берегах водойми росте велика кількість лікарських рослин, занесених до Червоної книги України. У заболоченій частині ставка гніздяться водоплавні птахи, зокрема -  сірі чаплі, лебеді, качки, чайки. На південному березі проживають сім’ї видр.

На берегах водойми функціонує велика кількість джерел. Серед них - унікальне історичне джерело «Понюкова криниця», що має лікувальне, естетичне, оздоровче та історико-культурне значення. Перші письмові згадки про джерело датуються 1746 роком.