«Уріжуть» лікарняні: у Мінсоцполітиці пропонують змінити систему виплат

Новини Вінниці / «Уріжуть» лікарняні: у Мінсоцполітиці пропонують змінити систему виплат

Наразі в Україні діють правила, за якими перші п'ять днів хвороби оплачує роботодавець, а за кожен наступний – Фонд соціального страхування, якому працівники сплачують внески з кожної зарплати. У Мінсоцполітики пропонує змінити систему і перші 10 днів оплачувати роботодавцю.

Наразі в Україні діють правила, за якими перші п'ять днів хвороби оплачує роботодавець, а за кожен наступний – Фонд соціального страхування, якому працівники сплачують внески з кожної зарплати. У Мінсоцполітики пропонують змінити систему і перші 10 днів оплачувати роботодавцю.

Як пояснює ексміністр соціальної політики та колишній заступник мера Вінниці Андрій Рева, фактично це призведе до того, що за рахунок соціального страхування будуть оплачувати тільки серйозні захворювання. Про це йдеться у матеріалі «Обозревателя».

«Який роботодавець буде терпіти співробітника, який 10 днів хворітиме за його рахунок. Збільшення до 10 днів дуже спірне, я б цього не підтримував. Це означає, що лікарняний буде оплачуватися тільки в разі серйозних випадків. А просте ГРВІ буде оплачувати роботодавець», – пояснює вінничанин.

Зменшать і сам розмір лікарняних. Їх жорстко прив'яжуть до стажу:

  • 50% середньої заробітної плати – якщо є до 5 років стажу (зараз до 3 років);
  • 60% середньої заробітної плати – від 5 до 10 років (зараз від 3 до 5 років);
  • 70% середньої заробітної плати – від 10 до 15 років (зараз від 5 до 8 років);
  • 80% середньої заробітної плати – від 15 до 20 років;
  • 100% середньої заробітної плати – від 20 років (зараз від 8 років).

Наприклад, зараз із 8 роками стажу і з «білою» зарплатою у 8 тис. грн на лікарняному можна отримувати повну зарплату. А за новими правилами – лікарняний рахуватимуть із зарплати в 5,6 тис. грн (70% від 8 тисяч).

Таке нововведення не підтримують профспілки. Як розповів заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін, у багатьох інших країнах брак коштів для соціального страхування компенсують із бюджету, українцям же пропонують навпаки, скоротити розмір виплат.

«Така градація дуже дискусійна. Говорити, що 100% платити будуть за умови стажу від 20 років, це дуже дискусійно», – каже Шубін.

Олеся Рудницька

6 квітня, 2021