Уродженець Росії і житель Тульчина закликав «нищити українців»: підозрюваному загрожує до 5 років в’язниці

Новини Вінниці / Уродженець Росії і житель Тульчина закликав «нищити українців»: підозрюваному загрожує до 5 років в’язниці

Колишній радянський військовий, уродженець РФ, який проживає у Тульчин на Вінниччині, у своєму акаунті в забороненій в Україні соціальній мережі «Однокласники» поширював агресивну прокремлівську пропаганду. Він відкрито підтримував рашистів, цитував Путіна і Кадирова, захоплювався видуманими «бойовими подвигами» окупантів, які начебто протистоять «українським націоналістам». Чоловікові повідомили про підозру. Йому світить тюремне ув’язнення.

Як повідомляють пресслужби Вінницької обласної прокуратури та УСБУ у Вінницькій області, жителю м. Тульчина повідомлено про підозру у розповсюдженні матеріалів із публічними закликами до агресивної війни та які містять виправдовування, визнання правомірною збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, а також глорифікація осіб, які здійснювали цю агресію (ст. 436, ч. 2 ст. 436-2  КК України).

За даними слідства, підозрюваний є користувачем російської соціальної мережі «Одноклассники», яку використовував для публічного висловлення антиукраїнських наративів. Серед вподобаних ним сторінок були «новости.ru», «русский мир», «стратегия путина» тощо. Він марив «необхідністю очищення України від нацистів».

Чоловік на широку аудиторію поширював матеріали з підтримкою російського вторгнення в Україну та знищення українців, прославляючи окупантів. Ініційована спецслужбою експертиза підтвердила протиправний характер вказаних матеріалів.

Поширювані підозрюваним тексти містили заклики «Киев – это вражеская столица…», «…надо бить по Киевским ТЭЦ», «…уничтожить нациков, бандеровцев и шайтанов», «украинские позиции ровнять с землей!» та подібну пропаганду агресора.

За інкриміновані злочини передбачено покарання до 5 років позбавлення волі.

Макс Мельник

25 січня, 2024