В АМКУ оскаржували вимогу мерії Вінниці на осінніх ярмарках ставити підприємцями дешевші за ринкові ціни

Новини Вінниці / В АМКУ оскаржували вимогу мерії Вінниці на осінніх ярмарках ставити підприємцями дешевші за ринкові ціни

Південно-західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (розташована у Хмельницькому) вимагає від Вінницької міськради припинити антиконкурентні дії. Йдеться про формат осінніх «овочевих» ярмарків, які були до повномасштабного вторгнення.

«Відділення з’ясувало, що у періоди вересень-жовтень 2019 року та жовтень 2021 року Виконавчий комітет Вінницької міської ради організовував проведення двох заходів ярмаркової торгівлі з продажу населенню сільськогосподарської продукції і продовольчих товарів на території своєї громади. При цьому, посилаючись на рішення Виконкому Вінницької міської ради від 26.02.2015 року № 438, яким було затверджено «Порядок використання об’єктів благоустрою для здійснення торгівельної діяльності з пересувних об’єктів сезонної торгівлі, пунктів сезонної торгівлі та проведення ярмарків у м. Вінниці» (далі - Порядок), місцевий орган влади встановив для учасників ярмарків:

  • обов’язок зазначати в заяві (або в листі районної державної адміністрації) для участі в ярмарку найменування групи товару, що підлягає реалізації з зазначенням роздрібної ціни, яка має бути нижче ціни даної продукції, що реалізується на ринках міста;
  • обов’язок дотримуватися такого рівня цін після отримання посвідчення учасника ярмарку;
  • необхідність використання електронної ваговимірювальної техніки.

Водночас, відповідно до частини другої статті 25 Господарського кодексу України, органам місцевого самоврядування, що регулюють відносини у сфері господарювання, забороняється приймати акти або вчиняти дії, що ставлять у привілейоване становище окремих суб'єктів господарювання тієї чи іншої форми власності, або ставлять у нерівне становище окремі категорії суб'єктів господарювання чи іншим способом порушують правила конкуренції.

Отже, місцевий орган влади незаконно обмежив учасників ярмарків у праві вільно визначати вартість їхньої продукції, а вимога щодо використання виключно електронної ваговимірювальної техніки є штучним бар’єром», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що суть ярмарків на майданчику по вулиці Келецькій полягав у тому, аби дозволити аграріям швидко продати товари, зокрема які псуються. З них не брали ринковий збір. Натомість вимагали, і це була «фішка» - доступні ціни, нижчі за ринкові. А як же? Адже неподалік є ринок «Вишенька» з доволі високими цінами, які ніхто не регламентує. Тобто існував певний соціальний договір. І вінничани масово розкуповували продукцію «поблизу від будинку».

«Рішенням адміністративної колегії Південно-західного МТВ АМКУ від 28 липня 2023 року № 72/51-р/к дії Виконавчого комітету Вінницької міської ради у частині прийняття Порядку та встановлення неправомірних обов’язків для окремих суб’єктів господарювання визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Доки тривав розгляд справи (рік - із серпня 2022-го), Виконком повідомив Відділення про прийняття нового рішення №1235 «Про затвердження Порядку використання об’єктів благоустрою для здійснення торгівельної діяльності з пересувних об’єктів сезонної торгівлі, пунктів сезонної торгівлі та проведення ярмарків у м. Вінниці», у якому відсутні норми, які могли б мати негативний вплив на конкуренцію. Відтак порушення було припинено», - пояснюють в АМКУ.

І кому від цього легше?

Ігор Заіковатий

18 серпня, 2023