В апеляційному суді «підтвердили» 15-річний термін ув’язнення для вінничанина, який збирав дані для російських спецслужб

Новини Вінниці / В апеляційному суді «підтвердили» 15-річний термін ув’язнення для вінничанина, який збирав дані для російських спецслужб

Сьогодні, 1 лютого, Вінницький апеляційний суд залишив без змін вирок міського суду, яким обвинуваченому у державній зраді жителю обласного центру призначено 15 років позбавлення волі. Вважаючи, що таким чином пришвидшить закінчення війни, він збирав дані про військові об’єкти у Вінниці, щоб передати їх російським спецслужбам. На його думку, якщо б росіяни скоріше перемогли, то було б краще для усіх… Однак, у суді молодик вже дотримувався іншої позиції.

Молодого чоловіка затримали поблизу одного з оборонних підприємств Вінниці минулого року. Нагадаємо, у листопаді 2023-го Вінницький міськсуд оголосив вирок 30-річному містянину, який для ФСБ збирав геодані військових об’єктів. Слідство встановило, що він  добровільно пішов на контракт з представниками ворожих спецслужб і здавав геодані по десятку об’єктів.

У суді було доведено, що Володимир К., так звати фігуранта також збирав інформацію щодо позицій, чисельності, озброєння, маршрутів пересування сил і засобів ЗСУ та інших військових формувань України. Усе це через телеграм-месенджер передавав представнику Росії, який використовував отримані від вінничанина дані для проведення підривної діяльності проти України.

Як повідомляє пресслужба ВАС, під час апеляційного розгляду обвинувачений свою вину не визнав. Каже, умислу зашкодити Україні не мав, а лише планував викрити групу, що здійснювала підривну діяльність проти нашої держави. Про це говорив і його захисник.

«К. – патріотично налаштована людина.  Його помилка – в тому, що він не узгодив свої дії з правоохоронними органами», – зауважив адвокат.

Тож просив вирок скасувати, а кримінальне провадження закрити.  Вважає: доказів, що обвинувачений скоїв злочин, – недостатньо, а можливості їх отримати – вичерпані. Втім, Вінницький апеляційний суд підстав для задоволення апеляційної скарги захисника обвинуваченого у державній зраді не знайшов. Тож вирок стосовно К., який постановив суд першої інстанції, набув законної сили.  

Макс Мельник

1 лютого, 2024