В ISW дають 72 години на «зачистку» Лиману

Новини Вінниці / В ISW дають 72 години на «зачистку» Лиману

Сили оборони України протягом наступних 72 годин, ймовірно, звільнять або оточать тимчасово окуповане місто Лиман на Донеччині. Не дочекавшись підтримки, російська армія хаотично відступає у напрямку села Торське, що на північному сході від Лиману.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, або ISW), посилаючись на українські та російські джерела. Зазначається, що українська артилерія завдає ударів по відступаючим російським військам біля Торського.

«30 вересня російські сили продовжували відходити з позицій навколо Лимана, оскільки українські сили продовжували оточувати російські війська в цьому районі. Російські джерела стверджували, що російські сили все ще контролюють одну дорогу з Лиману на Торське, тоді як українські сили перекрили дорогу Дробишеве-Торське в районі Ставок. У той же час відзначається посилення активності українських розвідувально-диверсійних груп на трасі Сватове-Торське на північний схід від Лиману після нібито переправи через річку Жеребець», – пише ISW.

Зазначається, що деякі російські мілітарні блогери стверджували, що українські війська форсували річку Сіверський Донець у Дронівці і зараз діють у лісах на південь від Кремінної. Також є інформація, що українська артилерія продовжує перекривати єдиний шлях виїзду російських військ, що залишився, на дорозі Кремінна-Торське.

Також з посиланням на російські джерела ISW повідомляє, що російські сили стягують додаткові резерви для посилення російських позицій під Лиманом.

«Російські мілблогери також повідомили, що російські війська розгорнули частини 503-го гвардійського мотострілецького полку 58-ї загальновійськової армії біля Торського, намагаючись прорвати оточення в цьому районі. Зазначається, що підрозділ принаймні частково складається з новомобілізованих. Інші мілблогери відзначають, що в районі Лимана поряд із підрозділами російських квазіреспублік «Л/ДНР» діють підрозділи Західного та Центрального військових округів», – пише ISW.

Також Інститут вивчення війни стверджує, що відхід росіян із Лиману нагадує хаотичний відступ із Балаклії Харківської області через погану координацію та відсутність артилерійської підтримки, у той час як російське військове командування обстрілює ракетами Миколаївську область.

Олег Верлан

1 жовтня, 2022