В РПЦ відреагували на «незалежність» УПЦ МП

Новини Вінниці / В РПЦ відреагували на «незалежність» УПЦ МП

У Російській православній церкві, ймовірно, не очікували такого демаршу Онуфрія, тому не підготували чіткої відповіді. Реакції пролунала, але вони здаються писались «з коліс». Певно, у Кіріла змушені кулуарно шукати «сенси», які б допомогли утримати УПЦ МП «під контролем».

Кремлівські ЗМІ, які вчора динамічно розповсюдити постанову «Собору Української Православної Церкви», поцікавились думкою наближеного до ФСБ оточення керівництва РПЦ та навколоправославних кіл.

«Єдність між РПЦ та УПЦ МП зберігається, РПЦ продовжить зміцнювати її», - заявив глава відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Іларіон.

Обережно…

«Рішення Собору УПЦ МП про «повну незалежність» веде цю церкву до розколу, процес відокремлення від Російської православної церкви ініційований Держдепартаментом США», - заявив перший заступник голови Синодального відділу Московського патріархату із взаємин Церкви з суспільством та ЗМІ Олександр Щипков.

Прогнозовано. За кремлівськими наративами.

Зазначимо, в Україні суспільство теж неоднозначно сприйняло доволі помірковану постанову. Адже відкрито не засуджувалась війна та дії агресора. Собор Української православної церкви Московського патріархату заявив, що не згоден із предстоятелем власної церкви патріархом Кірілом у питанні війни Росії з Україною і УПЦ надалі буде діяти як «незалежна і самостійна». Пізніше уточнили, що УПЦ МП прийняла рішення про адміністративне відокремлення від РПЦ, але зі збереженням духовного спілкування.

Нагадаємо, російські окупанти знищиди близько сотні храмів УПЦ МП. Через них декілька священиків загинуло. Кількість загиблих вірян не відома.

Олег Верлан

28 травня, 2022