В Україні із серпня зросте тариф на електроенергію

Новини Вінниці / В Україні із серпня зросте тариф на електроенергію

З 1 серпня Кабмін має намір переглянути тариф на електроенергію. Замість єдиної ціни в уряді хочуть ввести чотири. Вартість буде залежати від обсягу споживання. Найменше будуть платити ті, хто практично не користується світлом - в квартирі парочка лампочок, а вилки холодильника і телевізора рідко включаються в розетку.

З 1 серпня Кабмін має намір переглянути тариф на електроенергію. Замість єдиної ціни в уряді хочуть ввести чотири. Вартість буде залежати від обсягу споживання. Найменше будуть платити ті, хто практично не користується світлом - в квартирі парочка лампочок, а вилки холодильника і телевізора рідко включаються в розетку.

Почнемо з того, що власники об'єктів генерації давно через ЗМІ запустили «хвилю» публікацій про те, що електростанції працюють «на мінімумі» і ТЕС гублять збитки від продажу електроенергії за нинішнім тарифом, а також про те, що експорт з Білорусі «вбиває» власну генерацію.

Тепер ряд українських видань, посилаючись на власні джерела в КМУ, подали практично ідентичну інформацію про «подорожчання», точніше про нові тарифні плани, які варто очікувати з 1 серпня. Причому, в уряді якось цікаво підрахували, що 40% сімей завдяки підвищенню тарифів не постраждають, оскільки споживають до 100 кВт-год. Складається враження, що автори висловлювання живуть в інший час чи іншому вимірі. За вікном 21 століття, і така «економія» можлива лише відмовившись від більшості енерговитратних благ цивілізації.

Анонсуючи подорожчання світла тільки «НВ» посилається на слова міністра енергетики Германа Глущенко. Виступаючи в Вільнюсі на Ukraine Reform Conference, він заявив, що «безумовно, важливі зміни, яке ми готуємо - оновлена ​​модель ПСО... Ми хочемо зробити певний горизонт цієї зміни, щоб побачити стабільність тих тарифів на електроенергію і зробити диференційований підхід, який дозволить забезпечити соціально вразливі верстви населення». Цими словами він підтвердив бажання уряду змінити тарифну політику зі стандартного тарифу.

Тепер по суті. На даний момент діє єдиний тариф - 1,68 грн за кожну кВт-год. електроенергії.

Передбачається диференціювати тарифи залежно від обсягу споживання:

• для перших 100 кВт-год.;

• для обсягу від 100 до 300 кВт-год.;

• для обсягу від 300 до 500 кВт-год.;

• при споживанні від 500 кВт-год.

Також, як пишуть ЗМІ, в Кабміні неофіційно розповідають, що перший тариф (при малому споживанні) буде таким же, як і зараз - 1,68 грн за кВт-годину. Наступні два ще обговорюються, а четвертий може досягати 3,5 грн за кВт-год.

Як обґрунтовують необхідність підвищення в енергогенеруючих компаніях і Кабміні? В Україні ціни на електроенергію не переглядалися довгий час. В результаті собівартість вже в два рази вище, ніж платять споживачі. Тільки доставка вже згенерованої електроенергії обходиться в 1,6 грн за кВт-год.

Якщо нічого не змінювати, борги всіх учасників ринку електроенергії будуть рости. Рано чи пізно це може призвести до банкрутства підприємств, а це фактично поставить країну перед загрозою віялових відключень і масштабних проблем з електроенергією.

Може й так… Проте, чи готові українці до підвищення?

Олег Верлан

20 липня, 2021