В Україні починають погрожувати ударами по Москві: за якої умови дрон опиниться у повітряному просторі ворожої столиці?

Новини Вінниці / В Україні починають погрожувати ударами по Москві: за якої умови дрон опиниться у повітряному просторі ворожої столиці?

У Москві обережно сказали, що війна з Україною триватиме до 2024 року, і має закінчитися до президентських виборів. Кремль сподівається на результат до того часу… Між тим, у Києві дають зрозуміти росіянам, що наступні кроки ЗСУ будуть значно болісними для іміджа Путіна. Поки це лише натяки.

В інтерв'ю Kyiv Post секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що за потреби українські військові можуть зайти на територію Російської Федерації. Фактично це перше публічне повідомлення такого штибу від наближеної до Зеленського особи.

«Обов'язково. Якщо для захисту нашої країни потрібно буде опинитися там, де ми вважаємо за необхідне, ми там будемо», - сказав Данілов, додавши, що Україна «не буде ні в кого питати» дозволу.

Зазначимо, донедавна діяли обмеження на використання західної зброї. З неї не «стрілили» по території РФ. Потім у НАТО зняли «табу».

Періодично «візити» безпілотників до аеродромів у Саратовській та Рязанській областях демонструють, що українська техніка може дістати Москви. В українських ЗМІ все частіше порівнюють відстань до російської столиці та Енгельсу.

Наразі офіційні особи не торкаються теми удару по Москві. Але загальна картина спонукає до цього численних військових експертів, і декі з них фактично кажуть те, що «на руку» Генштабу ЗСУ.

Приміром, льотчик та експерт Роман Світан в інтерв’ю YouTube-каналу Politeka Online зазначив, що при СРСР попри багатошарову оборону «Руст сів майже на Красній площі».

«Зараз Москва абсолютно не захищена, і Енгельс нам це довів», - резюмував він.

Експерт нагадав, що до Енгельсу від кордону 600-700 км, а з деяких точок до Москви – 400-500 км.  

«У принципв можна працювати вже і по Москві», - зауважив Світан.

Такі припущення офіцера запасу мають певне підґрунтя. Це натяк Кремлю, що неминучий удар по пихатості у разі, якщо Путін перетне чергову межу з обстрілами, це натяк Заходу, що Україна близька до перемоги, тому слід поквапитися з постачанням наступальної зброї, це натяк власному суспільству, що переламний момент у війні таки подоланий.

Коли і за яких умов може буде нанесений демонстративний чи ефективний у військовому плану удар по Москві? Скоріше за все буде «два в одному». Тобто БпЛА націлиться не на звичайний житловий будинок, як роблять росіяни в Україні, а військовий об’єкт у ворожій столиці. Судячи з ажіотажу, який потрохи розганяють навколо теми, чекати вже не довго.    

Олег Верлан

30 грудня, 2022