В Україні загрозу наступу білоруських військових на Волинь вважають високою

Новини Вінниці / В Україні загрозу наступу білоруських військових на Волинь вважають високою

Після від’їзду білоруських дипломатів з Києва значно зросла загроза вступу у російсько-білоруську війну армії РБ. За прогнозами української сторони, це може статися з боку Бреста на Волинському напрямі.

Водночас, Сили оборони України готові дати відсіч ворогові.

Аналогічну заяву напередодні зробив радник голови МВС Вадим Денисенко. Він вважає тривожним сигналом той факт, що влада Республіки Білорусь відкликала всіх своїх дипломатів з України.

«Я б зараз оцінював ситуацію можливості введення Білорусі у військовий конфлікт як 60 на 40. Ще тиждень тому було 40 на 60, але все ж таки я думаю, що Лукашенко робитиме все від себе залежне для того, щоб не входити до прямих бойових дій білоруської армії. Армія у нього відносно невелика. Вся армія білорусів налічує приблизно 40 тисяч осіб. Це вся армія, щоб ми розуміли, включаючи тили, госпіталі і так далі. В принципі, на заході ми готові до їх вторгнення, ми готові до того, що білоруси можуть перейти наш кордон. Але для нас це точно не потрібно», – заявив радник міністра.

Є певні підстави вважати, що білоруських військових можуть направити на Луцьк чи Рівне з перспективою виходу до Львова. Це так на папері. Ідея російського командування полягає у тому, аби відрізати шляхи постачання оборонної зброї з польського кордону.

Прорахунок керівництва окупантів полягає у тому, що не береться до уваги спротив тероборони, військових та волинських партизан, а також справжню партизанську війну в середині самої Білорусі, де люди не хочуть воювати із сусідами-українцями.

Наразі у Білорусі влада вдається до чергової хвилі репресій щодо населення. У Барановичах Бресьської області та інших містах людей арештовують, катують та вимагають здавати «біоматеріал» як підозрюваних в «екстремізмі» через незгоду з війною в Україні.

Олег Верлан

20 березня, 2022