В умовах війни: Transparency International «частково прозорою» вважає міську раду у Вінниці та «непрозорою» у Жмеринці

Новини Вінниці / В умовах війни: Transparency International «частково прозорою» вважає міську раду у Вінниці та «непрозорою» у Жмеринці

Антикорупційна громадська організація «Transparency International Ukraine» попри воєнний стан та бойові дії аналізувала «прозорість» місцевої влади. За її висновками, «прозорими» в плані роботи визнані міські ради Дніпрі, Львова та Мукачевого, а ще 10 міст України – «частково прозорими». Серед них і Вінниця.

Як зазначають у Transparency International Ukraine, програма «Transparent cities/Прозорі міста» презентувала адаптоване дослідження роботи міських рад під час війни. Це не лінійне продовження традиційних Рейтингів прозорості: цьогоріч команда оцінювала лише 70 міст зі звичних 100 за оновленими критеріями. Замість звичних балів і місць – тепер статус міста («прозоре», «частково прозоре» та «непрозоре») і рівень виконання індикаторів. 

За результатами дослідження, статус «прозорі» мають Дніпро, Львів та Мукачево. «Частково прозорими» визначені 10 міст: Вінниця, Володимир, Житомир, Кам’янське, Київ, Кропивницький, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Чернівці. До речі, до «непрозорих» з Вінниччини «включили» Жмеринку.

Автори дослідження зазначають, що із початком повномасштабної війни сфера доступу до публічної інформації загалом регресувала. Аргументуючи безпековими ризиками, міста призупиняли роботу офіційних порталів або ж обмежували доступ до окремих розділів чи сторінок. 

Але все ж прозорість роботи має залишатись важливим завданням для органів місцевого самоврядування, запевняють у Transparency International Ukraine.

У середньому міста виконували індикатори дослідження на 37,5%. При цьому вимоги українського законодавства – на 47,8%. Тобто українські міста не виконали понад половину обов’язкових законодавчих вимог. 

«Військова агресія росії проти України стала справжнім викликом і перевіркою на стійкість для усіх українських міст. Водночас до України зараз прикута велика увага світової спільноти, яка допомагає вже зараз та планує підтримувати нас у процесі відбудови. 

Високий  рівень прозорості та підзвітності місцевої влади вкрай необхідний для ефективного залучення інвестицій та відновлення України. Тож наша команда розробила для цього комплексні рекомендації», - заявила керівниця програми «Transparent cities/Прозорі міста» Олени Огороднік.