В УПЦ МП відмовились від перейменування, а щодо визнання Путіна сатаною не відповіли

Новини Вінниці / В УПЦ МП відмовились від перейменування, а щодо визнання Путіна сатаною не відповіли

В Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) відмовились змінювати назву після рішення Конституційного суду, а також проігнорували заклик секретаря РНБО Данілова, зокрема щодо визнання Путіна уособленням сатани.

Нагадаємо, 27 грудня КСУ визнав конституційним закон, який зобов'язує УПЦ МП змінити назву.

«Конституційний суд України визнав закон про перейменування конституційним. Водночас слід зазначити, що рішення Конституційного суду не зобов’язує Українську православну церкву (Московського патріархату - УП) змінити свою назву, воно лише стосується відповідності закону про перейменування Конституції України», - прокоментував ситуацію голова юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов на сайті церкви.

Юрист нагадує, що «в самому законі відсутня будь-яка згадка» про УПЦ МП.

«Статутні документи свідчать, що УПЦ (МП) зареєстрована відповідно до українського законодавства, її засновником є Собор УПЦ (МП), її релігійний центр, як і всі органи управління, знаходяться в місті Києві. Тож всі спроби примусово застосувати цей закон до УПЦ (МП) збільшить випадки порушення права на свободу совісті та віросповідання в Україні…

Таким чином, не дивлячись на рішення Конституційного суду, слід зазначити, що на сьогодні відсутні будь-які законні підстави для зміни назви релігійних організацій, що належать до Української православної церкви (Московського патріархату)», - зазначив Бахов.

У той же час секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов закликав УПЦ МП визнати свою приналежність до Московського патріархату, а російського диктатора Володимира Путіна – «сатаною».

«Наше суспільство після 24 лютого вимагає справедливості. І якщо ви ховаєте приналежність до Московського патріархату, до зв’язків з людьми, які моляться на території Росії за те, щоб нас вбивали російські солдати, більш того благословляють на вбивство, то як ви можете тоді взагалі дивитися в очі (українцям - ред.)?

Мені було дивно слухати там один діяч виступав з бородою (митрополит Павло - ред.) і він розповідав, що звертався до президента.

Так, послухайте, ви до совісті спочатку своєї зверніться. Нащо ви приховуєте свою назву? Це ж несправедливо, люди мають знати, куди вони ходять...

Не маєте відношення до РФ, то офіційно відхрестіться, скажіть, що Путін - Сатана. Сатана - той, що ще там у них ходить Кіріл. Називайте речі своїми іменами і тоді буде по справедливості», - сказав Данілов в ефірі телемарафону

На цей заклик в УПЦ МП поки не відповіли.

Олег Верлан

28 грудня, 2022