В УПЦ МП задаються питанням щодо «справжності» митрополита Тульчинської єпархії Іонафана

Новини Вінниці / В УПЦ МП задаються питанням щодо «справжності» митрополита Тульчинської єпархії Іонафана

Архієреї УПЦ Московського патріархату наголошують на необхідності дотримання канонічного порядку. Одним з поборників канонів (церковних законів) є 73-річний митрополит Іонафан (Єлецьких), нинішній Тульчинський владика УПЦ. А чи все так добре з дотриманням канонів у самого владики Іонафана?

Як вказують джерела у силових структурах, 6 вересня 1991 року Архієрейський Собор УПЦ позбавив сану єпископа Іонафана (Єлецьких). За це рішення всі архієреї включно із теперішнім митрополитом УПЦ Онуфрієм (Березовським) проголосували одноголосно.

Позбавлення сану було підтверджено Помісним Собором 1-3 листопада 1991 року. 25 серпня 1992 року Синод УПЦ відновив Іонафана в єпископському сані. Процедура відбулася без розгляду апеляції, яку мав би подати колишній єпископ Іонафан, і церковного суду.

Крім того Синод не має повноважень відміняти рішення Помісного Собору. Це – не канонічно. Рішення наступних Архієрейських та Помісного (2011 року) Соборів УПЦ не підтвердили відновлення Іонафана в єпископському сані.

Отже єпископ Іонафан, якого в УПЦ возвели в сан митрополита та дали в управління духовенство, так і залишився позбавленим сану!

Ось вам і поборник канонів, який сам часто критикує інших архієреїв, навіть предстоятеля Вселенського патріархату Варфоломєя!

Ну як тут не пригадати крилату фразу з відомого фільму «А цар то несправжній!»… Або як у нашому випадку: «А митрополит – фальшивий!».

З початку російсько-української війни митрополит Іонафан жодним чином не проявив своє ставлення до подій.

Олег Верлан

16 березня, 2022