Валерій Коровій: «На місцевих виборах люди не голосуватимуть через закоханість у телесеріал»

Новини Вінниці / Валерій Коровій: «На місцевих виборах люди не голосуватимуть через закоханість у телесеріал»

Вінничани традиційно більше довіряють місцевим депутатам та тій владі, що поруч, до якої можна звернутися у будь-якій момент, ніж парламентарям чи уряду у Києві. Пояснення цьому є суто практичним, адже посадовці зі столиці не вирішують щодня нагальні питання. На думку голови Вінницької ОДА (2015-19) Валерія Коровія, на виборах до органів місцевого самоврядування вплив відомого телеканалу із серіалами та концертами гумористів буде мінімальним – виборців не стільки вабитимуть «телевізійні» партії, як конкретні люди, яких вони знають по справам.

Вінничани традиційно більше довіряють місцевим депутатам та тій владі, що поруч, до якої можна звернутися у будь-якій момент, ніж парламентарям чи уряду у Києві. Пояснення цьому просте, адже посадовці зі столиці не вирішують щодня нагальні питання. На думку голови Вінницької ОДА (2015-2019) Валерія Коровія, на виборах до органів місцевого самоврядування вплив відомого телеканалу із серіалами та концертами гумористів буде мінімальним – виборців не стільки вабитимуть «телевізійні» партії, як конкретні люди, яких вони знають по справам.  

«На місцевих виборах інша філософія, - пояснює радіо «Місто над Бугом» В. Коровій. - Люди будуть обирати конкретних представників громади через вирішення ними конкретних проблем, які стосуються Вінниці або чіткої території. Тому закоханості у телефільми, що ми спостерігали під час виборчої кампанії минулого року до парламенту, зараз не буде. По соціологічним дослідженням ми бачимо поступовий процес переосмислення багатьох речей».

Він дуже обережно ставиться до соціологічних досліджень, які оцінюють настрої жителів області, підкреслює, що «вибори будуть не прості».

«Принаймні ми бачимо маніпуляції по цілому ряду питань, - вказує Валерій Вікторович. - До речі, перед кожними виборами розбурхують тему мови, хоча у діючому законодавстві розставлені всі крапки у цьому питанні. Його лише треба дотримуватися».

Щодо настроїв, то вони у вінничан поступово починають змінюватися.  

«Значна частина людей тяжіє до того, що область має бути регіональним лідером, впевнена, що Вінниця є комфортним для проживання містом і це потрібно зберегти. Вінничани дорожать своїм містом, і все більше позитивно реагують на тих людей, які в практичній діяльності показують конкретні позитивні результати. Це дисонує з відношенням до центральної гілки влади. Рівень довіри до уряду набагато нижче, ніж до депутатського корпусу сільської громади. І особливо у сільській місцевості», - підкреслює ексочільник області.

За його словами, останні зміни до Виборчого кодексу дуже політизували процес обрання депутатів. Знову ж це стосується невеликих громад з кількістю виборців до 10 тисяч. Жителям таких громад доведеться обирати перш за все політсилу. Приміром, громади Стрижавки чи Вороновиці спочатку будуть обирати партію, а паралельно з цим кандидата від цієї партії. Хоча про яку політику може йти мова там, де потрібно ремонтувати школу чи ділянку дороги?..

За прикладами надмірної заполітизованності сьогодні можна спостерігати, дивлячись на деякі сесії облради. Навіть у питаннях передачі громаді майна – з одного комунального підприємства в інше – іноді політичний фактор відіграє ключову роль. На минулій сесії облради піднімали питання КП «Вінницяоблтеплоенерго», яке обслуговує кілька будинків в обласному центрі. Аби влада Вінниці взяла на обслуговування цих споживачів, а вони у свої чергу менше платили за послуги, депкорпус мав проголосувати. Голосів не хватило.

«Якщо казати про нинішній склад обласної ради, то, судячи по настроям, у наступному скликанні ми побачимо більше половини нових людей. Депкорпус оновиться. Сьогодні значна частина депутатів діє за принципом «чим гірше – тим краще». Тому що вони в опозиції, хоча мова йде про звичайних людей та вирішення їх проблем», - зазначає В.Коровій. 

Олег Верлан

29 липня, 2020