Валерій Коровій: «Нова більшість в обласній раді має зробити висновки і застосувати важелі, які сприятимуть більш продуктивній роботі»

Новини Вінниці / Валерій Коровій: «Нова більшість в обласній раді має зробити висновки і застосувати  важелі, які сприятимуть більш продуктивній роботі»

Наступним етапом реформи децентралізації є передача облдержадміністраціями своїх функцій обласним радам, які мають до січня 2021-го створити виконкоми. Тому вкрай важливим є якісний склад депутатського корпусу, адже йому відповідати за формування виконавчих органів. Як представник «Української стратегії Гройсмана», голова Вінницької ОДА (2015-19) Валерій Коровій наголошує, що минулий склад мав вагомий недолік – надмірну заполітизованність. На його думку, саме вона не лише заважала, а й відверто шкодила, адже цілі фракції ігнорували голосування за рішення, важливі для усієї громади.

Наступним етапом реформи децентралізації є передача облдержадміністраціями своїх функцій обласним радам, які мають до січня 2021-го створити виконкоми. Тому вкрай важливим є якісний склад депутатського корпусу, адже йому відповідати за формування виконавчих органів. Як представник «Української стратегії Гройсмана», голова Вінницької ОДА (2015-19) Валерій Коровій наголошує, що минулий склад мав вагомий недолік – надмірну заполітизованність. На його думку, саме вона не лише заважала, а й відверто шкодила, адже цілі фракції ігнорували голосування за рішення, важливі для усієї громади.   

 

«Домінуючу силою в сесійних засіданнях були ті, хто «під камери» намагався створити вигляд своєї великої активності»

- Валерію Вікторовичу, нинішня каденція депутатів добігає кінця. Яку оцінку Ви можете поставити ефективності роботи обласної ради цього скликання?

- Як колишній голова обласної держадміністрації, я буду намагатись відповісти більш коректно і відверто. Оцінка буде низькою…

Те, що ми бачимо в сесійній залі, це лише вершина айсбергу. Я дякую всьому депутатському корпусу, всій конструктивній частині за те, що нам вдавалося попри складні умови, пов’язані з подіями на Сході та пошуків нових напрямків для економічного зростання, приймати відповідальні рішення.

Відповідальність, як на мене, має бути ключовим завданням, для будь-якої влади. Але, якщо звернути увагу на голосування на минулій сесії, коли для того, щоб призначити більше 20 керівників лікарняних закладів обласного рівня під час епідемії коронавірусу, в сесійній залі знаходиться 44 депутата. А для того, щоб проголосувати необхідно мінімум 43 голоси. Рішення було проголосовано лише з сьомої спроби…

Тому виникає цілий ряд питань, про який зазвичай не хочуть говорити. По-перше, яка роль керівництва обласної ради в тому, щоб мобілізувати фракції і депутатський корпус, який мав би взяти участь у голосуванні? Наскільки я бачу, то, на превеликий жаль, конкретної роботи в цьому напрямку не проводилося. Більш того, як на мене, керівництво обласної ради самоусунулося, як орган, який повинен організувати ефективну роботу в прийняті рішень.

Друге. Я вимушений сказати, що обласна рада була надзвичайно політизованою. І домінуючу силою в сесійних засіданнях були не ті люди, які розуміються на процесах життєдіяльності регіону, а ті, хто «під камери» намагався створити вигляд своєї великої активності.

Саме надмірну політизацію я вважаю найбільшим негативом у роботі обласної ради. Дуже часто під виглядом голосування за те, чи інше суто політичне рішення, окремі групи депутатів робили усе, аби зірвати засідання сесії. Ви пригадайте, скільки разів на сесії просто втрачався кворум й депутати розходилися.

«Попри підкилимні ігри ми знайшли рішення й ввели в експлуатацію ляльковий театр»

- Журналісти навіть жартували, що «зголодніли», і аби сесії тривали не «з ранку до сніданку», потрібно зачинити їдальню у будівлі…

- Жартували… Але ж цих людей обирали... Вони ж давали обіцянки своїм виборцям… Нині можу відверто казати, що в окремих випадках відбувалася досить не чесна підкилимна гра.

Наприклад, я ніколи не забуду березневу сесію 2017 року, коли приймалось базове рішення й необхідно було внести зміни та доповнення до обласного бюджету, які б дозволили виділити кошти для співфінансування, аби завершити роботи й ввести в експлуатацію хірургічний корпус лікарні імені Пирогова. Під надуманим приводом ціла фракція встала й вийшла з сесійної зали, аби заблокувати прийняття цього рішення.

Далі. Зверніть увагу, скільки років вирішувалось питання щодо обласного лялькового театру. Це заклад для дітей, далеких до політики. Попри ці підкилимні ігри ми знайшли рішення й ввели в експлуатацію ляльковий театр.

На той час - влітку 2019-го - я досить добре розумів, що йду з обласної адміністрації, а також розумів, що за наступників затягування не оминути. Тому ми все робили для того, аби в стислі терміни ввести об’єкт в експлуатацію. І мені подяка дітей, працівників закладу й акторів в сотні разів важливіша, ніж автори певних «пасквілів», які поливали мене брудом.

Тому, коли ми говоримо про обласну раду та її ефективність, у мене двояке ставлення. З одного боку дійсно депутати працювали, з іншого - як на мене, це була найбільш заполітизована обласна рада і найменш професійна команда з моменту існування Незалежності України.

«Домінували у президії люди, які «контролювали» 3-4 депутатів, навіть не зберігши у цілісному вигляді фракцію»

- Навіть так. Не перебільшуєте?

- Більш того, ця недолуге управління призвело до того, що деякі функції обласної ради почала на себе перебирати президія облради, забуваючи про те, що є виключно дорадчим органом, який повинен відображувати загальні настрої депкорпусу.

Натомість, через деякі маніпулятивні інструменти президія перетворилась в орган, який ледь не домінував та визначав порядок голосування в сесійній залі. Дивувало те, що домінували у президії люди, які «контролювали» 3-4 депутатів, навіть не зберігши у цілісному вигляді фракцію.  

Я переконаний, що за новоствореної обласної ради - навіть якщо не буде поки внесено змін до Конституції – потрібні кардинальні зміни регламенту та структури роботи. Ці кроки мають у максимальній мірі наблизити орган до стану, який дозволятиме ефективно працювати.

- Які найбільш «ласі» комісії і чи є претензії до їх керівництва?

- Ні для кого не секрет, що є дві такі в обласній раді - комісія з питань комунального майна та бюджетна. Так, на роботі цих комісій теж позначалась політика.

Я думаю, що необхідно дивитися у завтрашній день. Сподіваюсь, що нова більшість в обласній раді зробить висновки і застосує важелі, які сприятимуть більш продуктивній роботі.

- Чи ведуться «Українською стратегією Гройсмана» перемовини з іншими рейтинговими партіями щодо створення коаліції в облраді?   

- На сьогоднішній день проводити перемовини не коректно й можливо не правильно. Насамперед тому, що необхідно для початку ці вибори виграти. Але я можу вам сказати, що ми ведемо консультації, ми спілкуємося та абсолютно нормально комунікуємо з представниками інших політичних партій, які є зареєстрованими й висунули своїх кандидатів до обласної ради. З кимось більше, з кимось менше… 

Але я дуже хотів би, аби ця виборча компанія не перетворилась в якусь битву і аби не було перетину певної межі. Ми повинні зрозуміти, що вибори - це політична боротьба, це конкуренція за симпатії виборців.

- Наразі не відчуваються «брудні кампанії» та «війни компроматів». Це свідчить про певну культуру учасників процесу?

- Так. Більшість політичних партій не переходять межу... Ми дуже активно співпрацюємо з ОБСЄ, й я розраховую на те, що Вінниччина буде зразковим регіоном в чесності проведення виборів, не зважаючи на періодичні спроби в тій чи іншій мірі спровокувати учасників виборчого процесу.

Олег Верлан

12 жовтня, 2020