Варсонофій проти Вінницької ОДА: архієпископ відмовився від участі у Раді церков

Новини Вінниці / Варсонофій проти Вінницької ОДА: архієпископ відмовився від участі у Раді церков

Керуючий Вінницькою єпархією УПЦ МП (РПЦУ) архієпископ Варсонофій (Столяр) переконаний, що подальшу участь у засіданнях обласної Ради Церков є недоцільною. Вихід з консультативного органу при Вінницькій ОДА владика пояснив тим, що очолювана ним єпархія, стала об’єктом «протиправних дій» з боку ПЦУ.

Керуючий Вінницькою єпархією УПЦ МП (РПЦУ) архієпископ Варсонофій (Столяр) переконаний, що подальша його участь у засіданнях обласної Ради Церков є недоцільною. Вихід з консультативного органу при Вінницькій ОДА владика пояснив тим, що очолювана ним єпархія, стала об’єктом «протиправних дій» з боку ПЦУ.

Нагадаємо передумови. Зі створенням ПЦУ частина парафій почала приймати рішення про перехід до помісної церкви. Найбільш активними виявилися громади у Вінницькому районі. Зупинити цей процес священики Московського патріархату іноді намагалися із залученням сторонніх осіб спортивної тілобудови. У кількох селах конфлікти виглядали далеко не мирними. Попри звинувачення у застосуванні сили в єпархії МП наголошували, що їхні храми захоплюють. Наразі триває процес оформлення переходу парафіяльного майна, який належить саме релігійним громадам.

У приміщенні Вінницької ОДА 3 травня відбулося засідання обласної Ради Церков і релігійних організацій. Окрім чиновників у заході взяли участь представники більшості конфесій. Зокрема, від УПЦ МП був лише митрополит Могилів-Подільський Агапіт.

На засіданні мова йшла про дітей. Голова вінницької ОДА Валерій Коровій наголосив на традиційно важливій ролі релігійних громад у формуванні духовних цінностей, а також висловив стурбованість наявною демографічною ситуацією в області, особливо в сільській місцевості.

«Найочевидніше ця тенденція прослідковується на прикладі чисельності дітей шкільного віку, яких у 1991 році  налічувалось 240 тис., а  у 2018 році – 160 тис, тобто мінус 80 тис. Тобто ми маємо справді серйозну кризу, яка спонукає подумати на перспективу про якість освіти та медичних послуг і взагалі вивчати проблему урбанізації. Проблему зменшення народжуваності аж ніяк не можна сьогодні залишати поза увагою, а вирішувати її необхідно комплексно»,- вказав очільник області.

Директорка департаменту соціальної та молодіжної політики Наталія Заболотна презентувала програму щодо організації та проведення оздоровлення та відпочинку дітей області влітку 2019 року. Посадовець підкреслила, що з 1 червня вже розпочалась оздоровча кампанія, організація та проведення якої покладено на місцеві органи влади.

«Проте щороку до оздоровлення дітей широко долучаються громадські організації, підприємства, профспілки  та релігійні громади,- зазначила Наталя Заболотна, - Користуючись нагодою, хочу подякувати за вагомий внесок у справу оздоровлення дітей Вінницької області саме релігійним громадам. Адже завдячуючи їм в області оздоровлюються тисячі дітей».

За її словами, «на постійній основі планують працювати два релігійні оздоровчі заклади «Мир і радість» та «Джерело любові», де будуть оздоровлюватись більш як 1000 дітей та молодих людей, для яких створені чудові умови для проживання і відпочинку в екологічно чистій зоні». Заклади створили громади християн віри євангельської.

Зазначимо, що митрополіт Тульчинський Іонафан (УПЦ МП) уже кілька років ігнорує засідання. Про відмову від участі заявив наразі архієпископ Варсонофій. Його позицію висвітлив Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

«Формат роботи Ради церков передбачає співпрацю різних релігійних організацій Вінниччини, спрямовану на досягнення міжконфесійного миру в регіоні, — повідомляють в єпархії. — Однак, на жаль, ми змушені констатувати, що слова про любов та мирне співіснування, наразі залишаються лише словами, адже Вінницька єпархія Української Православної Церкви вже кілька місяців є об’єктом протиправних дій з боку прибічників ПЦУ».

Також у релізі присутні чіткі напади на митрополита ПЦУ Симеона, який є членом Ради Церков, і, на думку спікерів Московського патріархату, говорить про мир, «однак своїми діями лише сіє ворожнечу»…  

До речі, 3 травня обраного нового головуючого Ради Церков. Ним став почесний голова Вінницького обласного управління Об’єднаної Церкви християн віри євангельської, єпископ Михайло Якобчук, який набрав найбільше голосів.

Олег Верлан

4 червня, 2019