Венедіктова назвала причину вибухів на арсеналі поблизу Калинівки

Новини Вінниці / Венедіктова назвала причину вибухів на арсеналі поблизу Калинівки

Очільниця ОГП Ірина Венедіктова переконана, що причиною вибухів на 48-му арсеналі поблизу Калинівки вінницької області чотири року тому була диверсія. За її словами, на це вказують докази та експертизи.

З нагоди річниці вибухів у Facebook вона написала, збитки складають «понад 5,9 млрд грн внаслідок знищення боєприпасів, а також завдана шкода - пошкоджені об’єкти військової частини, будівлі місцевих мешканців».

«Версія вчинення вибуху на 48 арсеналі шляхом проникнення сторонньої особи на територію частини та встановлення підривного пристрою підтверджується здобутими доказами та висновками вже одержаних та долучених до матеріалів провадження судових експертиз, протоколами проведених негласних слідчих (розшукових) дій, допитів свідків та оглядів», - зазначила генпрокурорка.

Вона вказала, що «за урахуванням особливого періоду в державі та ведення бойових дій на тимчасово окупованих територіях України, особлива увага приділяється збиранню доказів вчинення підпалів та вибухів на українських складах диверсійно-розвідувальними групами РФ або терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР».

«З цією метою прокурори і слідчі також використовують передбачені кримінальним процесуальним законом заходи міжнародного співробітництва. Наразі очікується відповідь від компетентних органів Чеської Республіки щодо вибухів на складах із боєприпасами, що мали місце в жовтні та грудні 2014 року у населеному пункті Врбетице.

Також продовжується розслідування причин пожеж та вибухів боєприпасів упродовж 2015-2018 років на інших військових складах зберігання боєприпасів, зокрема, складі ракетно-артилерійського озброєння сектору «А» у м. Сватове, 65 арсеналі у м. Балаклія та 6 арсеналі у м. Ічня», - запевняє І.Венедіктова.

Нагадаємо, що уродженець Вінниці Сергій Місюра, який працює інформагентстві АрміяInform, 27 вересня 2017-го писав у Facebook, посилаючи на інсайдерську інформацію, що це була диверсія.  

«У зв'язку з цим, через наші розвід дані ще з 25 числа в Вінницькій області під видом антитерористичних навчань були проведені обшуки і переслідування диверсійних груп. Так, це діло не однієї людини. І два дні проходили пошуки і ведення цих груп. Основна маса була визначена, їхні цілі - і були затримані. Основна маса, але не всі. Тому одна група і змогла доправити на безпілотнику підривний пристрій. Постові доповіли про звук в небі, потім почалися підриви снарядів, які стояли на вулиці. Це підтверджено - працював безпілотник, і це терористичний акт», - тоді писав С.Місюра.

Також додамо, що у листопаді 2017-го за рішенням суду було оштрафовано начальника режимної служби через неналежне виконання покладених на нього зобов'язань у військовій частині в Калинівці 26 вересня.

У пресслужбі військової прокуратури Центрального регіону України повідомили, що, згідно з рішенням суду, військовослужбовець повинен буде сплатити штраф у розмірі 2,5 тисяч гривень.