Верховна Рада ухвалила закон про посилення мобілізації

Новини Вінниці / Верховна Рада ухвалила закон про посилення мобілізації

Україна змінює правила мобілізації, що означає новий законопроєкт 10449?

11 квітня Верховна Рада ухвалила законопроєкт 10449 в другому читанні та у цілому.

Як повідомляють депутати із зали засідання, підтримали цей законопроєкт 283 депутати: Фракція «Слуга народу» дала 192 голоси; Платформа за життя та мир – 18; Голос – 16; Відновлення – 16; За майбутнє – 12; Довіра – 15; Позафракційні – 12; Батьківщина – 2; ЄС – 0.

Лист-вимога ТЦК (не плутати з повісткою) вважається врученим з моменту проставлення на ньому відмітки про неможливість до вручення і голова ТЦК може ініціювати затримання ухильника. Іншими словами, навіть якщо громадянина немає за адресою і він фізично не отримував вимогу від ТЦК, вимога вважається врученою і ТЦК може ініціювати застосування відповідних обмежень до ухильника.

Таким чином, законопроєкт 10449 у фінальній редакції доповнює закон про мобілізаційну підготовку та мобілізацію новою статтею 27 «Заходи впливу».

Відповідно до неї у разі невиконання під час мобілізації громадянином обов’язків, передбачених ч. 1 ст. 22 у новій редакції (неявка на виклик ТЦК, непроходження медичного огляду), ч. 3 статті 22 (не уточнення у ТЦК своїх військово-облікових даних протягом 60 днів), та вчинення ним адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення законодавства про мобілізацію), керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки звертається до органів та підрозділів, що входять до системи поліції, щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до ТЦК.

Після отримання письмової відповіді про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, керівник ТЦК протягом п'яти днів з дня отримання такої відповіді надсилає громадянину в паперовій формі поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцеперебування, місця проживання чи перебування, вимогу про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом (вимога).

Що є датою вручення листа з вимогою?

  • день вручення вимоги під розписку за допомогою засобів поштового зв’язку;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцеперебування, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою ТЦК;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати вимогу чи відмітки про неможливість вручення вимоги особі з інших причин за адресою місцеперебування, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси.

Якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги не виконав зазначеного у ній обов’язку (обов’язків), ТЦК звертається до суду в порядку, встановленому законом, з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації – на строк до виконання або відкликання такої вимоги.

Нагадування! Перехідні положення передбачають, що громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

Якщо ви перебуваєте за кордоном, то ви передаєте свої дані шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК за місцем перебування на військовому обліку або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Якщо ж ви перебуваєте в Україні, то вам потрібно прибути самостійно до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАПу, або через Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

Законопроєкт передбачає, що призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в 7-денний строк стати на військовий облік. У разі декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідними районними (міськими) ТЦК на підставі відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Протягом дії правового режиму воєнного стану призовники, військовозобов’язані та резервісти, які залишили або покинули своє місце проживання, зобов’язані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у ТЦК за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи.

У разі невиконання таких зобов'язань (у тому числі неповідомлення даних), законопроєкт дозволяє голові ТЦК звертатися до поліції з заявою про адміністративне затримання, передавати таких громадян до ТЦК, а потім звертатися до суду з клопотанням про обмеження права керування транспортними засобами.

Новини Вінниці / Верховна Рада ухвалила закон про посилення мобілізації
Михайло Білик

11 квітня, 2024