VІ Міжнародний конкурс духової музики «VIN VENTI» у Вінниці – яскравий приклад підтримки культури та наших захисників під час війни

Новини Вінниці / VІ Міжнародний конкурс духової музики «VIN VENTI» у Вінниці – яскравий приклад підтримки культури та наших захисників під час війни

Війна в Україні не змогла перекреслити попередні плани роботи вже традиційного для Вінниччини конкурсу духової музики «VIN VENTI». Навпаки – цьогоріч конкурс відбувається задля підтримки Збройних Сил України.

З 14 листопада по 10 грудня 2022 року у Вінниці в режимі онлайн проходив VІ Міжнародний конкурс духової музики «VIN VENTI». Організаторами конкурсу є Департамент культури Вінницької міської ради та громадська організація «Простір майбутнього» у співпраці з Вінницькою дитячою музичною школою № 1». Меценат конкурсу – депутат Вінницької обласної Ради Володимир Прідолоба.

Через масштабне російське вторгнення в Україну кінцева мета конкурсу змінилась. Безумовно, в першу чергу – це розширення комплексу професійних компетентностей юних виконавців на духових інструментах, що спрямовані на професійну художньо-творчу самореалізацію особистості. Але є ще одна мета. Важливіша. А саме: об’єднатись усім задля перемоги України. Тому кожен учасник конкурсу продемонстрував не лише свою виконавську майстерність, а й свій патріотизм, підтримавши коштами наших захисників.

Конкурс – це передусім змагання. І для перемоги важливі не тільки майстерність та старання, але й віра у власні сили. Особливістю цьогорічного конкурсу було обов’язкове виконання твору українського композитора у першому турі, з чим конкурсанти успішно впорались. Це надихає організаторів залишити цю вимогу до програми і у наступних конкурсах.

Конкурс відбувся у двох номінаціях та трьох вікових категоріях.

Головою журі у номінації «Дерев’яні духові інструменти» став проректор з виховної, творчої роботи та міжнародних зв’язків, доктор філософії, в.о. професора Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського, заслужений артист України Михайло Мимрик. Голова журі в номінації «Мідні духові інструменти» – соліст симфонічного оркестру Державного театру опери та балету міста Кошице (Словаччина), член «Інтернаціональної Асоціації трубачів» Олександр Самборський.

Члени журі переглядали відеозаписи конкурсних програм учасників і оцінювали їх виступи. Оцінювання відбувалось за 100 бальною шкалою. В процесі роботи конкурсу неодноразово організовувались відеоконференції оргкомітету та членів журі. За підсумками творчого змагання відбудеться онлайн Гала-концерт переможців, який можна буде переглянути в будь-якому куточку світу.

Лауреати конкурсу отримають грошові винагороди від Вінницької міської ради та від мецената конкурсу – депутата Вінницької обласної Ради Володимира Прідолоби.

Церемонія нагородження відбудеться 16 грудня цього року.

Організатори конкурсу переконані, що під час війни кожен повинен боротися своєю ефективною зброєю. Саме так ми можемо показати світу, що є непереможними, й зброя наша – не лише фізична, а й духовна.

Новини Вінниці / VІ Міжнародний конкурс духової музики «VIN VENTI» у Вінниці – яскравий приклад підтримки культури та наших захисників під час війниНовини Вінниці / VІ Міжнародний конкурс духової музики «VIN VENTI» у Вінниці – яскравий приклад підтримки культури та наших захисників під час війни
Олександр Швець

14 грудня, 2022