Вячеслав Соколовий розповів про фейковий Toyota Land Cruiser 300, мету для області, кошти на дороги та конструктив у раді

Новини Вінниці / Вячеслав Соколовий розповів про фейковий Toyota Land Cruiser 300, мету для області, кошти на дороги та конструктив у раді

Минув рік, як Вячеслава Соколового обрали головою Вінницької облради. На зустрічі з місцевими журналістами сьогодні, 16 грудня, він розповів про якісні зміни роботи органу, про ремонти комунальних доріг, розробку стратегій в ОТГ, визначення місць для майбутніх індустріальних парків, а також спроби центральної влади гальмувати процеси децентралізації.

Мабуть, одним з найбільших досягнень обласної ради нинішнього скликання можна вважати налагодження ефективної роботи депутатського корпусу та виконавчого апарату. У сесійній залі забули про чвари політичних опонентів, діалоги у форматі президії, де представники окремих фракцій могли місяцями гальмувати розгляд окремих рішень та «торгувались» по багатьом питанням.   

«Було скасовано президію – як орган, який не вносив конструктиву, а лише затягував розгляд питань. Також в облраді скоротили кількість постійних комісій із тринадцяти до семи, до їх складу увійшли депутати, які глибоко та професійно розбираються в питаннях. Крім того, у виконавчому апараті ради ліквідовано старі управління та створено нові, які не тільки забезпечують поточну діяльність ради, а й працюють за конкретними напрямами», - зазначив В.Соколовий.

Він переконаний, що такі зміни дозволяють підвищити ефективність.

«Ви бачите, що відбувається в Верховній Раді? Бійки, скандали… Депутати думають про все, крім вирішення проблем людей. А у нас ви таке бачите? У нас в сесійній залі не шоу, а конструктивний майданчик для прийняття рішень. На сесіях постійно є кворум, 100% рішень, які пройшли погодження постійних комісій, було ухвалено на сесії. У нас конструктивна робота на результат», – підкреслив голова облради.

Вячеслав Соколовий не міг оминути тему децентралізації. Очільник облради упевнений, що вона дає шанс кожній громаді стати успішною. Прикладом вважає Вінницю.

«Професійний підхід, чіткий план і довіра людей – це основні умови успіху. 11 років тому Стратегія «Вінниця 2020» народилася в процесі її широкого обговорення з вінничанами. Результат ми бачимо. Наше завдання – зробити так, щоб Вінниччина була областю № 1 за якістю життя на мапі України. Це означає, що нам потрібно вивести кожну громаду Вінниччини на абсолютно новий рівень», – наголосив Вячеслав Соколовий.

На Вінниччині фактично вперше в Україні застосовується комплексний підхід, який передбачає, що кожна громада в регіоні матиме свою власну стратегію.

«Прийняття громадами стратегій розвитку було визначене нашою командою одним із головних пріоритетів. І за рік маємо чудовий результат – 80% сільських, селищних та міських територіальних громад Вінниччини ухвалили Стратегії розвитку. 51 громада з 63-ох ухвалила свій план розвитку на 10 років», – зауважив голова представницького органу.

За інформацією Міністерства розвитку громад та територій України, Вінницька область займає перше місце в Україні за кількістю ухвалених Стратегій розвитку.

Також «слідами» Вінниці область рухається і задля створення індустріальних парків. Наразі робоча група облради опрацювала 11 проєктів, які подавали громади, та обрала чотири «варіанти». Наразі можна казати, що підібрано чотири майданчики для цього – у Вороновиці, Козятині, Ямполі та Тульчині. Проєкти ще мають затвердити в уряді. Казати про зацікавленість окремих інвесторів зарано.  

Пишаються в облраді і обсягами ремонту комунальних доріг. За словами В.Соколового, зменшивши (з 50% до 10-15%) співфінансування з боку громад і одночасно збільшивши загальну суму коштів на ремонт, а також спрямувавши максимально дозволені законодавством 20% державної субвенції, вдалося завершити 33 з 34 проєктів реконструкції та ремонту комунальних автошляхів.

«На ремонт в громадах Вінницької області завдяки рішенню «Про обласний бюджет на 2021 рік» (в результаті торгів ця сума склала близько 150 млн грн). Це втричі більше ніж у попередні роки. При цьому внесок громад став «підйомним» для них», - підкреслив голова облради.

Також В.Соколовий прокоментував чутки, які розповсюджуються з телеграм-каналу, що пов’язують з силовиками, про нібито придбаний ним поза чергою в автосалоні позашляховик Toyota Land Cruiser 300. Вячеслав Петрович запевнив, що не покупав таку автівку, а про все майно вказано у декларації.  

Олег Верлан

16 грудня, 2021