Від ідеї до реалізації: представники трьох Вінницьких ОТГ розповіли, як культурні проєкти змінили життя в громаді

Новини Вінниці / Від ідеї до реалізації: представники трьох Вінницьких ОТГ розповіли, як культурні проєкти змінили життя в громаді

Про управління проектами та втілення інноваційних рішень на прикладі сфери культури говорили представники ОТГ Вінниччини під час онлайн-семінару, який організували фахівці Вінницького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Про управління проектами та втілення інноваційних рішень на прикладі сфери культури говорили представники ОТГ Вінниччини під час онлайн-семінару, який організували фахівці Вінницького регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

На захід запросили менеджерів, працівників закладів культури – сільських клубів, бібліотек, старост та депутатів об‘єднаних територіальних громад.

Семінар проходив за участі керівника Вінницького регіонального офісу U-LEAD Віталія Швеця та експерта з регіонального та місцевого розвитку Програми «U-LEAD з Європою» Юрія Войціцького.

Вони розповіли про теоретичні основи проєктного менеджменту та його можливість. Зокрема, пан Юрій пояснив, як ефективно використовувати проєктний підхід в роботі посадових осіб ОМС, а також ознайомив представників ОТГ із інструментами підвищення промоційного і культурного потенціалу громад для залучення інвестицій.

Щодо практичного досвіду, то ним поділились представники трьох об‘єднаних громад Вінниччини, які вже втілили задуми у життя в Краснопільській, Якушинецькій та Жданівській ОТГ.

Наталя Стрижавська – начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Краснопільської сільської ради розповіла про створену у селі бібліотеку:

«Інформаційна бібліотека, як осередок дозвілля жителів – це ідея голови громади, Катерини Романенко. На початку ніхто не вірив у реалізацію задуму, щоб створити такий Центр у віддаленому селі, а сьогодні такий заклад функціонує єдиний на район. Центр дозвілля і культурного розвитку розташований у с. Нараївка, що входить до складу ОТГ. Працівники Краснопільської ОТГ написали проект та подали заявку на XVI обласний конкурс проектів розвитку і отримали частину коштів на умовах співфінансування. Вартість робіт склала 550 тис грн, з них майже 150 тис грн – кошти обласного бюджету та спонсорів, решту – профінансувала громада. Ми повністю відремонтували і зонували приміщення, осучаснили книжковий фонд, закупили оргтехніку, обладнали швидкісний інтернет. Сьогодні - це справжній осередок спілкування і розвитку для всіх категорій жителів, від дітей до бабусь».

Головний спеціаліст відділу освіти, культури та спорту Якушинецької сільської ради Віта Степанова поділилась досвідом своєї громади.

«В Якушинецькій ОТГ функціонує КЗ «Центр культури і дозвілля» та 3 сільських клуби – філії у населених пунктах громади. Свого часу ми повністю відремонтували приміщення, осучаснили велику залу бібліотеки, глядацьку залу, оновили книжковий фонд, замінили систему опалення та провели термомодернізацію будівлі. Сьогодні у нас працюють всі гуртки, додатково введені посади працівників Центру. Плануємо відкрити Молодіжний центр, медіа-центр, студію звукозапису, а також БібліоХАБ», - зазначила пані Віта.

Марія Вонхольська, керівниця Жданівської бібілотеки, повідомила, що завдяки створеному  в громаді молодіжному центру, в основі якого також лежить їхній місцевий інноваційний проєкт, громада отримала додаткову динаміку розвитку, життя пожвавилось.

Новини Вінниці / Від ідеї до реалізації: представники трьох Вінницьких ОТГ розповіли, як культурні проєкти змінили життя в громадіНовини Вінниці / Від ідеї до реалізації: представники трьох Вінницьких ОТГ розповіли, як культурні проєкти змінили життя в громадіНовини Вінниці / Від ідеї до реалізації: представники трьох Вінницьких ОТГ розповіли, як культурні проєкти змінили життя в громаді
Марина Карабай

27 травня, 2020