Від кого та скільки танків Leopard 2 може отримати Україна

Новини Вінниці / Від кого та скільки танків Leopard 2 може отримати Україна

Зважаючи на закритість «Рамштайн-8» та вимоги України якнайшвидше поставити танки Leopard 2, різні кулуарні домовленості та інтриги, варто підрахувати, скільки саме цієї техніки може бути передано найближчим часом. Звісно, приблизно…

Німеччина

Канцлер Німеччини Олаф Шольц ухвалив рішення передати Україні танки. Про це повідомляє Spiegel. За даними видання, йдеться про надання зі складів Бундесверу щонайменше однієї роти танків Leopard 2A6 - за стандартами НАТО це 14 одиниць техніки.

Як стверджує Politico, про надання Україні танків Шольц оголосить у середу під час виступу в Бундесвері, запланованому на 14:00 за Києвом. Тоді ж він може оголосити, що Німеччина дозволяє реекспорт Leopard 2 з інших європейських країн.

Відомо, що німецька армія має на озброєнні 320 танків Leopard 2. Ці танки перебувають на різних стадіях стану, ремонту та готовності до розгортання.

Польща

Сьогодні міністр оборони Польщі Маріуш Блащак направив Німеччині офіційний запит на реекспорт танків Leopard 2 в Україну. Країна-виробник має схвалити постачання третій стороні. У Берліні обіцяють швидко відповісти.

У Польщі є майже 250 таких танків, а говорили про готовність передати 14 одиниць Leopard 2, навіть без дозволу Німеччини.

Фінляндія

Фінський президент Саулі Ніїністьо під час візиту до Києва говорив, що розгляне можливість, але просив врахувати великий спільний кордон з РФ, тому швидше за все Україні запропонують готувати танкістів. Фінська армія має в боєздатності і на складах близько 200 Leopard 2.

Норвегія

Уряд Норвегії зараз розглядає можливість передачі українській стороні до 8 танків Leopard 2. Інформація поки що не підтверджена, але за даними Dagens Naeringsliv, рішення можуть схвалити у зв'язку з планами закупівлі нових танків.

Зазначимо, що на озброєнні норвезької армії стоять 36 одиниць Leopard 2.

Нідерланди

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте оголосив, що розглядає можливість викупу орендованих у Німеччини танків Leopard 2, щоб передати їх Україні.

«Ми взяли їх (танки Leopard 2) в оренду, отже, ми можемо їх купити. Отже, ми можемо їх подарувати», - наголосив він, але рішення ще не ухвалено.

Може йтися про 18 одиниць.

Іспанія

Як пише El Mundo, іспанська сторона розглядає можливість передачі танків Leopard 2, але на їх ремонт та підготовку може знадобитися близько місяця.

Напередодні міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес відмовився прояснити, на скільки може розраховувати Україна. На озброєнні цієї країни перебувають близько 240 одиниць.

Скільки «Леопардів» хоче Україна?

Як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, насамперед Україна хоче сформувати танкову бригаду з Leopard 2. За штатом у танковій бригаді ЗСУ має бути три батальйони, тобто треба як мінімум 93 одиниці.

«Наша мета - зібрати танкову бригаду з «Леопардів». Це для початку. Чому «Леопард»? Тому що це танк, який виготовлявся в Європі протягом десятиліть і є у багатьох європейських арміях. Тому можна там трохи взяти, тут трохи взяти, там є різні модифікації. Але ми ставимо собі амбітні завдання, і наше амбітне завдання - у рамках танкової коаліції зібрати бригаду», - зазначив він.

Міністр також наголосив, що станом на початок січня було п'ять країн, які готові передати танки для України. З вищезазначеного випливає, що Німеччина, Польща, Норвегія та Нідерланди можуть поставити 54 танки. Отже, залишається відкритим питання щодо решти.

В інтерв’ю ABC News  високопоставлений український чиновник повідомив, що під час зустрічі Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») минулого тижня дванадцять країн погодилися надати Україні близько 100 танків Leopard 2, якщо уряд Німеччини дасть згоду на реекспорт.

Олег Верлан

24 січня, 2023