Відкриється сезон полювання: вінницьких мисливців попереджають про небезпеку інфікування від кабана

Новини Вінниці / Відкриється сезон полювання: вінницьких мисливців попереджають про небезпеку інфікування від кабана

У Держпродспоживслужбі попереджають мисливців про небезпеку при полюванні на кабана – можна інфікуватися найбільш небезпечною інфекційною хворобою – африканською чумою свиней. Недуга має високий відсоток летальності.

Зазначимо, що 6 листопада відкривається сезон колективного полювання на диких копитних тварин: козулю європейську, кабана дикого, оленя європейського, а також на зайця–русака, лисицю червону, вовка та єнотовидну собаку.

Для полювання відведені спеціальні зони, а на території національних природних парків здобувати звірів заборонено.

У ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області вказують, що особливо слід бути обережними при полюванні на кабана, адже ці тварини переносять збудників АЧС. Від зараження до появи симптомів проходить від 2 до 7 днів. У тварин підвищується температура тіла до 42°C, з'являється задишка, кашель, зникає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п'ятачку і хвості з’являються червоно-фіолетові плями. Загибель настає на 1-5 день, іноді пізніше.

Сьогодні АЧС - це серйозна проблема не тільки сільського, а і мисливського господарства. Зокрема на Вінниччині. Фахівці радять мисливцям оброблення туш, добутих на полюванні тварин, здійснювати централізовано в облаштованих на території мисливських господарств пунктах, де підлоги і стіни призначені для цього. При транспортуванні туш добутих кабанів до місць централізованої обробки варто використовувати пластикові або металеві водонепроникні ємності, аби крові або природні виділення тварин не потрапили на землю або різні поверхні транспортних засобів.

Макс Мельник

2 листопада, 2021