Відреставрований стіл Петлюри знову можна побачити у Вінниці (ФОТО)

Новини Вінниці / Відреставрований стіл Петлюри знову можна побачити у Вінниці (ФОТО)

Сьогодні, 2 березня, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї вперше показали оновлений легендарний експонат - стіл Петлюри. Про це повідомляють у пресслужбі облради.

Сьогодні, 2 березня, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї вперше показали оновлений легендарний експонат - стіл Петлюри. Про це повідомляють у пресслужбі облради.

Стіл привезли із реставрації, яку проводив у Києві в Національному науково-дослідному реставраційному центрі України завідувач науково-дослідного відділу реставрації по дереву художник-реставратор вищої кваліфікаційної категорії Олександр Закусило.

Майстер зняв старий клей та фарбу, відновив стільницю, яка вже відшарувалася. Крім того, реставрував різноманітні різьблення людських фігур і тварин. Оскільки на двох ніжках стола не вистачало левів, реставратор заново їх відтворив в оригінальний спосіб, склеюючи дубові дошки між собою так, щоб утворилася голова тварини, доповнив втраченими деталями.

За словами заступника голови Вінницької облради Ігоря Івасюка, на реставрацію експонату з обласного бюджету було виділено 140 тисяч гривень.

Вчені припускають, що за цим столом, виготовленим у XIX столітті, ймовірно, працював Головний Отаман Симон Петлюра під час перебування Директорії у Вінниці. У музеї стіл перебував із 1965 року. Це - один з "найтаємничіших" вінницьких артефактів. Дослідники досі не одностайні у питанні - кому ж належав стіл. Зокрема, є версії, що його господарями могли бути любителі старовини або масонське товариство, яке діяло у місті. Пізніше з’явилася версія, що стіл належав родині Ґрохольських, а в часи Директорії він стояв у кабінеті Симона Петлюри.

Нині відреставрований стіл Симона Петлюри набув свого оригінального вигляду і зайняв чільне місце в експозиції, де облаштовано робочий кабінет військового відомства Директорії.

Як повідомляв NаПарижі, повернути до Вінниці мали до кінця минулого року.

Новини Вінниці / Відреставрований стіл Петлюри знову можна побачити у Вінниці (ФОТО) Новини Вінниці / Відреставрований стіл Петлюри знову можна побачити у Вінниці (ФОТО) Новини Вінниці / Відреставрований стіл Петлюри знову можна побачити у Вінниці (ФОТО) Новини Вінниці / Відреставрований стіл Петлюри знову можна побачити у Вінниці (ФОТО) Новини Вінниці / Відреставрований стіл Петлюри знову можна побачити у Вінниці (ФОТО) Новини Вінниці / Відреставрований стіл Петлюри знову можна побачити у Вінниці (ФОТО) Новини Вінниці / Відреставрований стіл Петлюри знову можна побачити у Вінниці (ФОТО) Новини Вінниці / Відреставрований стіл Петлюри знову можна побачити у Вінниці (ФОТО)
Сергій Маламура

2 березня, 2021