Відставка Джонсона: Зеленський розповів, чи очікує змін у відносинах з Британією

Новини Вінниці / Відставка Джонсона: Зеленський розповів, чи очікує змін у відносинах з Британією

Політика Великої Британії щодо України не зміниться після відставки прем'єр-міністра Бориса Джонсона, якого всі українці вважають другом нашої країни. Таку думку висловив Володимир Зеленський, який назвав прем’єра «справжнім другом України».

В інтерв’ю CNN президент сказав, що наша країна багато чого отримала від співпраці з прем’єр-міністром, включаючи військову підтримку. 

«Усі ми із сумом сприйняли цю новину [про відставку Джонсона]. Не лише я, а й усе українське суспільство, яке вам дуже симпатизує. Весь мій Офіс та всі українці вдячні вам за допомогу. Ми не сумніваємося, що підтримка Великої Британії збережеться, але ваше особисте лідерство й харизма робили її особливою», – наголосив Зеленський в ході розмови.

Крім цього, лідери поговорили про перспективи українсько-британської співпраці, оборонну взаємодію та політичну підтримку України.

На жаль, Київ немає безпосереднього впливу на британську політику. У Лондоні інші правила гри, до яких ми не звикли. За часи прем’єрства уряд Джонсона «пережив» два скандали, яким в Україні ніхто не приділив би значення. Спочатку через вечірки на Даунінг-стріт під час коронавірусу, а потім – так званий секс-скандал. Нагадаємо, заступник парламентського організатора керівної Консервативної партії Кріс Пінчер влаштував дебош в елітному лондонському клубі. Політик у п'яному вигляді чіплявся до двох чоловіків, після чого він покаявся у скоєному та подав у відставку. Пішли ї інші міністри. Джонсон вирішив, що несе відповідальність і заявив, що складає повноваження лідера партії через поведінку однопартійця. Адже на момент призначення Пінчера на керівні партійні та урядові посади Джонсону було відомо, що той уже був фігурантом парламентського розслідування через домагання. Керувати урядом він буде до жовтня, поки не стане відомо ім’я наступника.

Стриманий оптимізм Зеленського щодо перспектив зрозуміти можна. Нічого іншого він відповісти не може. На Заході розуміють втрату Києва важливого союзника.

Оглядач The Telegraph Кон Кафлін зауважив, що прем'єр-міністр продемонстрував необхідну ясність мети та бачення у міжнародних питаннях.

«На початку війни, коли Німеччина продемонструвала відсутність розуміння серйозності української кризи, Джонсон був в авангарді зусиль з надання підтримки Києву. Невідомо, чи був би Зеленський взагалі живий сьогодні, якби не тисячі одиниць протитанкової зброї NLAW, які Великобританія поставила Україні», – пише видання.

Кафлін припускає, що зовнішня політика Лондона не зміниться якщо у руля будуть міністр оборони Бен Уоллес та глави МЗС Ліз Трасс.

Американський експерт з питань безпеки Джозеф Сірінсіоне у коментарі ВВС сказав, що британська криза «як мінімум послабить зусилля Заходу щодо підтримки українців у війні». Саме через час невизначеності з новим прем’єром.  

У Києві є побоювання, що тільки-но Джонсон піде, наступний британський лідер буде менш перейматися війною в Україні, пише Independent з посиланням на нардепку Лесю Василенко. Це пов'язано з тим, що Британія сама стикається з низкою внутрішніх проблем – від економіки, що коливається, до зростання кризи вартості життя.

«Хоч би хто прийшов після Бориса Джонсона, у нього буде еталон, тому що Джонсон, його уряд і міністр оборони встановили високі стандарти з погляду підтримки, яку британці надають Україні у всіх секторах – у політичному та військовому плані», – сказала вона.

Хто може стати наступним прем'єром? Очевидних кандидатур немає. Британські ЗМІ виділяють кілька потенційних кандидатів. NYT називає чотирьох британських політиків, які можуть обійняти посаду прем'єр-міністра. Усі згадують чинну міністерку закордонних справ Ліз Трасс і голову Міністерства оборони Бена Уоллеса. Обидва претенденти є активними прихильниками України у питанні війни з Росією.

Газета The Guardian називає вісім можливих наступників чинного прем'єра. Найбільш перспективними з них, за оцінкою букмекерів, є Пенні Мордонт (займається в уряді питаннями торгової політики, а в 2019 році протягом приблизно двох місяців очолювала Міноборони) та ексканцлер Ріші Сунак. Останній ще нещодавно був фаворитом усіх опитувань, але його популярність похитнулася після того, як з'ясувалося, що він, подібно до Бориса Джонсона, порушував правила локдауну.

Серед інших кандидатів – колишні міністри охорони здоров'я Саджід Джавід та Джеремі Хант, голова міжнародного комітету Палати громад Том Тугендхат, а також новий канцлер скарбниц Надхім Захаві, який донедавна очолював Міністерство освіти.

Олег Верлан

7 липня, 2022