Вінничан запрошують на екскурсію «Зброя та військове спорядження»

Новини Вінниці / Вінничан запрошують на екскурсію «Зброя та військове спорядження»

Вінничан та гостей міста 29 липня о 14:00 запрошують відвідати інтерактивну екскурсію «Зброя та військове спорядження».

Про це повідомляє Вінницький обласний краєзнавчий музей.

«Як здавна звичай той на Україні був, так і тепер то мати хочем, аби коні, панцири, сагайдаки, луки, рушниці, рогатини та іншу зброю, що вони для служби господарської та земської мають, за вину […] брані не були».

Так писав 1567 року господар України, Литви і Польщі Жигимонт ІІ Август, відповідаючи на скаргу брацлавських зем’ян, що староста бере «за вини» у них та їх людей навіть коні та зброю, потрібні для виконання військових повинностей. Монарх тямив – якщо його піддані залишаться без зброї, то він незабаром лишиться без підданих і без держави. За останній час важливість зброї для захисту свого життя та країни вже не піддається сумніву.

«На цій екскурсії дізнаєтесь, чим та як воювали наші предки. На жаль, через війну оригінали старовинного озброєння в експозиції довелось замінити макетами, але макети в музеї мають свої плюси – їх можна чіпати руками. Тож Ви матимете можливість не лише почути, а й спробувати навчитися основам володіння давньою зброєю.

Також побачите речі наших сучасних захисників та фрагменти ворожої трофейної зброї й спорядження», - йдеться у повідомленні.

Гід, реконструктор та знавець зброї Євген Тичук розповість та навіть покаже, як плести кольчугу.

РЕЄСТРАЦІЯ ОБОВ’ЯЗКОВА за тел.: 068-725-49-57 (дзвінки приймаються з 10:00 до 17:00) або за посиланням https://forms.gle/uBm6PB8fYYxCRsm88

Вартість – 60 грн (включаючи екскурсійне обслуговування)