Вінничани збирають підписи за створення у школах окремих "дистанційних" класів

Новини Вінниці / Вінничани збирають підписи за створення у школах окремих "дистанційних" класів

На сайті Вінницької міськради зареєстровано чергову петицію щодо форми навчання школярів у місті. Авторка Наталія Макарова розмістила звернення 18 січня. У петиції вона наголошує на "забезпеченні конституційного права вільного вибору форми навчання дітей через нормальну організацію усіх можливих варіантів".

На сайті Вінницької міськради зареєстровано чергову петицію щодо форми навчання школярів у місті. Авторка Наталія Макарова розмістила звернення 18 січня. У петиції вона наголошує на "забезпеченні конституційного права вільного вибору форми навчання дітей через нормальну організацію усіх можливих варіантів".

Авторка петиції посилається на законодавство, зокрема Конституцію України та Закон "Про освіту", де передбачено, що "вибір форми навчання дитини є виключно добровільним і належить виключно здобувачу освіти або його представникам (батькам, піклувальникам тощо)".

Але, на думку жінки, нині ці норми грубо порушуються. Насамперед тим, що школярів та їх батьків поставили перед фактом дистанційного навчання без права вибору, попри те, що урядовою постановою лише рекомендовано використання в тому числі дистанційних інструментів.

Дистанційним навчанням, за словами авторки петиції, порушено також принцип безоплатності освіти та рівності прав у доступі до її здобуття, оскільки для того, щоб навчатися, потрібно мати відповідні гаджети та підключення до Інтернету високої якості.

"А для молодшої школи - ще й наявність дорослого (або як мінімум його увага в телефонному режимі) у його робочий час, так як діти самостійно не можуть впоратися з підключеннями або виникаючими проблемами під час його здійснення. Інакше страждає чи унеможливлюється можливість нормально навчатися (тобто навчання ставиться у залежність від майнової забезпеченості родини). І навіть якщо дорослий потім буде навчати свою дитину самостійно в інший час - далеко не зі всіх предметів це можливо та ефективно, адже батьки - не педагоги, а частина предметів (особливо середньої та старшої школи) вимагає наочних прикладів та закріплення з використанням спеціальної бази матеріалів (реагентів, моделей для наочних прикладів тощо - чого тяжко чи неможливо забезпечити поза навчальним закладом)", - йдеться у петиції.

Авторка звернення пропонує сформувати на тимчасовій основі окремі класи з постійною дистанційною формою навчання для тих, хто не бажає водити свою дитину до школи через острах коронавірусу або з інших причин. До таких класів можна тимчасово (або потім і на постійній основі) включити бажаючих з різних шкіл, закріпивши за таким збірним класом окремих вчителів з необхідних дисциплін.

"Або ж можливо добавити ці штатні позиції шляхом залучення нових кадрів у випадку необхідності. Вважаю це цілком ймовірним, так як згідно із Законом "Про охорону дитинства", органи місцевого самоврядування мають забезпечувати розвиток мережі навчальних закладів за потреби.

Така форма організації навчання не буде суперечити ніяким нормам законодавства, адже буде винятково добровільною альтернативною формою для тих, хто в змозі її організувати, за попередньою згодою здобувача освіти.

А ті здобувачі освіти, що бажають займатися очно, будуть і надалі навчатися в школі, яка для цього пристосована. При цьому зменшиться кількість дітей у класі за рахунок частини здобувачів освіти, що перейдуть на онлайн форму навчання (що дозволить можливо в тому числі не розбивати у подальшому клас на підгрупи для забезпечення безперервного рівноцінного їх навчання)", - пише авторка петиції.

Звернення менше ніж за добу набрало понад пів сотні підписів із 350 необхідних, тож цілком ймовірно, петиція має шанс потрапити на розгляд мерії.