Вінничани знову виділились – створили єдину в Україні карту біомаси

Новини Вінниці / Вінничани знову виділились – створили єдину в Україні карту біомаси

На Вінниччині створено єдину в Україні «Карту потенціалу біомаси у Вінницькій області». Презентацію мапи опублікувла Агенція регіонального розвитку Вінницької області.

На Вінниччині створено єдину в Україні «Карту потенціалу біомаси у Вінницькій області». Презентацю мапи опублікувла Агенція регіонального розвитку Вінницької області.

В агенції зазначають,  що «сервіс, являє собою базу знань щодо наявних в області біомас: тобто всього, що може бути використане як альтернативне джерело енергії».

На карті можна подивитись потенціал  різних видів біомаси у районах області, тобто в яких регіонах є деревина для використання у вигляді енергоносіїв,  в яких сільськогосподарські відходи – солома, продукти переробки кукурудзи чи соняшника та «енергетичні» плантації міскатуса, свічграса та ін.

Також на карты зазначені 647 сільськогосподарських підприємства області (які потенційно можуть вирощувати біомасу – ред.), старі та низькопродуктивні сади, що підлягають розкорчуванню, лісгоспи, вільні землі, де можливе вирощування енергетичних культур.

Експерти  передбачили ринок збуту – тобто зробили єдину базу державних установ, на яких є  твердопаливні котли. асамкінець в переліку зазначені і виробники біопалив – їх всього 17. Зокрема, найбільшим виробникв біопалива у Віннці є завод «Барлінек», на якому виготовляють палети.

В агенції зазначають, що «Мапа призначена передусім для ОТГ та зацікавлених приватних підприємств. Сервіс дозволяє зрозуміти обсяг біомаси в області, де вона сконцентрована, який її технічний та економічний потенціал».

Провівши дослідження, фахівці агенції прийшли ддо висновку, повне застосування технічно досяжного потенціалу біомаси Вінницької обл. (~1 млн. т у.п. на рік, 2017 р.) може замістити близько 37% річного споживання викопних палив або весь обсяг річного споживання природного газу.

Тобто агенція запропонувала своєрідну «дорожну карту» для потенційного інвестора. От чи знайюуться такі?  

Новини Вінниці / Вінничани знову виділились – створили єдину в Україні карту біомаси
Марина Карабай

28 листопада, 2019