Вінничанин пропонує у центрі міста встановити бюст Герою України Віталію Скакуну замість бюсту Бевзу

Новини Вінниці / Вінничанин пропонує у центрі міста встановити бюст Герою України Віталію Скакуну замість бюсту Бевзу

Вінничанин Іван Матвейчук 25 липня опублікував петицію до міськради щодо вшанування пам’яті морпіха Віталія Скакуна.

Нагадаємо, сапер інженерно-саперного відділення окремого батальйону окремої 35-ї бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського Віталій Скакун загинув 24 лютого при підриві мосту у Генічеську Херсонської області для зупинення просування танкової колони російських військ, чим врятував життя бійців, які вспіли відійти. Але сам врятуватися вже не зміг.

Віталій Володимирович Скакун народився 19 серпня 1996 року в місті Бережани Тернопільської області. У морського піхотинця залишилися батьки. Похований на батьківщині. Посмертно надано звання Героя України.

Автор петиції наголошує на тому, що коли вчився у підручниках не писали про вінничанина Івана Бевза.

Нагадаємо, Іван Васильович з 1937 року очолював міський драмтеатр, а потім бібліотеку. У 1940-му був виключений з партії за слепое доверие и близорукость».  Рішенням Вінницького обкому партії в липні 1941-го його призначено керівником підпільної організації у Вінниці. Базою організації стала бібліотека ім. Н. К. Крупської. Підпільники приймали повідомлення Совінформбюро, друкували і поширювали листівки, вели агітаційну роботу серед населення. Був спалений склад м'ясокомбінату, організована масова втеча військовополонених з таборів і перехід їх в партизанській загін.

У червні 1942 року Іван Бевз з групою підпільників був схоплений гітлерівцями, а 13 січня 1943-го - розстріляний. У 1965-му посмертно надано звання Героя Радянського союзу.

«Безспірно, це людина з великої літери, але, на мою думку, …наша молодь нічого про нього не знає і тому я пропоную перемістити його бюст та інформаційну дошку в інше місце, на розсуд вінницької громади, а на постамент встановити бюст та інформаційну дошку, в честь вшанування світлої пам'яті за визначну особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, героя України, матроса Віталія Скакуна, який віддав життя за побратимів, за кожного українця і являється прикладом для кожного свідомого громадянина нашої Батьківщини», - пропонує чоловік.