Вінниччина рік тому: "вакцина" від коронавірусу за 2,5 тисячі гривень та ще "нековідний" карантин у школах (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Вінниччина рік тому: "вакцина" від коронавірусу за 2,5 тисячі гривень та ще "нековідний" карантин у школах (ВІДЕО)

Станом на 28 січня 2020 року, окрім Китаю, окремі випадки коронавірусу вже фіксували у США, Таїланді, Південній Кореї, Японії, Австралії, Франції та Канаді. До України, за офіційними даними, COVID-19 на той час ще не дістався. Але про готовність до його лікування вже говорили. В тому числі й вінницькі медики.

Станом на 28 січня 2020 року, окрім Китаю, окремі випадки коронавірусу вже фіксували у США, Таїланді, Південній Кореї, Японії, Австралії, Франції та Канаді. До України, за офіційними даними, COVID-19 на той час ще не дістався. Але про готовність до його лікування вже говорили. В тому числі й вінницькі медики.

На брифінгу щодо медреформи, який цього дня проводили в департаменті охорони здоров’я Вінницької ОДА, журналісти запитали тодішню його директорку Людмилу Грабович, чи готові медики області боротися з підступним вірусом. Звучало запитання з певною долею іронії - куди нам братися, якщо навіть в Китаї така паніка.

Але Л.Грабович запевнила: вінницькі лікарі готові до всього, а людей з підозрою на хворобу доправлятимуть до першої міської лікарні. Разом з тим  директорка департаменту переконувала, що, зважаючи на усі заходи безпеки, в тому числі в аеропортах, серйозної загрози поширення коронавірусу в Україні немає.  

Тим часом аферисти різних мастей говорили по інше - мовляв, вірус уже в нас і від нього потрібно негайно лікуватися. Звісно, використовуючи препарати, які вони подають через Інтернет.

Так, на одному з українських сайтів інтернет-оголошень з'явилися повідомлення про продаж спеціальних масок від коронавірусу. Ціна однієї - від 15 до 350 гривень. Пропонували аферисти й "вакцину від коронавірусу". В описі значилось, що країною-виробником є Ізраїль, а ціна - 2 500 гривень. Скільки людей тоді "вакцинувалось", очевидно, ніхто й не рахував, бо пізніше було вже не до того...

28 січня 2020 року на Вінниччині заговорили про карантин. Щоправда, поки не ковідний. Школярі почали все більше хворіти на грип та ГРВІ, тому навчання припиняли у багатьох школах області. Цього дня оголосили вимушені канікули до 3 лютого у Козятині, де за даними міського управління освіти, захворюваність серед учнів склала близько 16-22%. Приєдналась до "карантинного марафону" й Жмеринка - там дітей розпустили по домівках до 7 лютого.

Кримінальні елементи рік тому ніби відчували наближення коронакризи - поцупити хотіли якнайбільше. Про нечувану зухвалість злодіїв у Жмеринці повідомили 28 січня 2020 року у поліції Вінниччини. На території локомотивного депо правоохоронці викрили черговий факт розкрадання дизельного пального. Крадіїв впіймали фактично "на гарячому" і взялися документувати їх дії. Але один з присутніх, як повідомляли у поліції, "перешкоджав поліцейським виконувати службові обов’язки, висловлювався нецензурною лайкою, погрожував застосувати фізичну силу до поліцейських".

На нахабність злодіїв нарікала 28 січня 2020-го жителька міста Бар Ольга Кордон. За її словами, невідомі спустили ставок, який орендувала жінка у селі Окладне, і виловили всю рибу. У поліції обіцяли розібратись...