Вінниччина залишається лідером за кількістю сміттєзвалищ в Україні. Розмови про їх скорочення тривають другий рік

Новини Вінниці / Вінниччина залишається лідером за кількістю сміттєзвалищ в Україні. Розмови про їх скорочення тривають другий рік

Майже 14% від загальної кількості усіх українських сміттєзвалищ розміщено на Вінниччині. Регіон стабільно тримає за цим показником першість, навіть попри намагання різних міждержавних інституцій допомогти з її вирішенням.

Майже 14% від загальної кількості усіх українських сміттєзвалищ розміщено на Вінниччині. Регіон стабільно тримає за цим показником першість, навіть попри намагання різних міждержавних інституцій допомогти з її вирішенням.

Аби нагадати про проблему «засміченості», «Слово і діло» запропонувало подивитись, скільки в Україні сміттєвих полігонів та звалищ. Отже, за даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, офіційно налічується 5 455 сміттєзвалищ і полігонів загальною площею понад 8,5 тисяч га.

Вінницька область має найбільшу кількість полігонів та звалищ – 741, які в середньому займають площу по 10-15 га. У Полтавській області 675 сміттєзвалищ, Чернігівській – 659, Одеській – 608 полігонів та звалищ.

Найменше офіційних сміттєзвалищ у Івано-Франківській (17 штук), Луганській (18), Львівській (20), Черкаській (21), Тернопільській (31) та Хмельницькій (35) областях.

Для Вінниччини першість у цьому показникові складно назвати приємною. Періодично до проблематики повертаються. Приміром, рік тому відбулась презентація та обговорення Регіонального плану управління відходами у Вінницькій області. Подібний документ розроблений в Україні вперше. Він передбачає скорочення кількості сміттєзвалищ з 741 до 37, зокрема за рахунок повторного використання та створення мережі регіональних полігонів побутових відходів.

У листопаді 2019 року ідеї було презентовано на зустрічі керівництва регіону з офіційною делегацією швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO на чолі з Юргом Крістеном.

Роботу над цим документом розпочала експертна група DESPRO ще у 2018-му, а з липня минулого року тривала інформаційно-просвітницька кампанія для жителів Вінниччини та органів місцевого самоврядування. Тоді й запропонували сформувати кластери, на які поділити область. Процес загальмувався.

Щоправда, ця презентація була лише першою спробою публічно обговорити початкові важливі розділи Регіонального плану. В подальшому також має відбуватися діалог між громадами та в середині громад, що безпосередньо впливатиме на зміну ситуації з відходами на Вінниччині. Процесу трохи завадили місцеві вибори та коронакриза.

Олег Верлан

5 грудня, 2020